© Haber Acıpayam 2022

VEAH 7. seviye dijital hastane olmayı hedefliyor

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi (VEAH) Başhekimi Doç. Dr. Sebahattin Çelik, vatandaşa daha kaliteli sağlık hizmeti sunmak için dijitalizasyonun son seviyesi olan HIMSS Stage 7’ye geçmeyi hedeflediklerini söyledi.


Bilgi teknolojilerinin sağlık hizmetleri sunumunda ve geliştirilmesinde en uygun düzeyde kullanımını sağlamak amacıyla 3 yıldır HIMSS EMRAM Stage 6 hizmeti sunan Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bir değerlendirmeye alındı. Değerlendirme sonucunda HIMSS EMRAM Stage 6 seviyesini hak eden ve HIMSS EMRAM Stage 7 seviyesi için de aday olabileceği belirtildi. Vatandaşa daha kaliteli, doğru, etkin ve hızlı sağlık hizmeti sunmayı amaçlayan hastane, Türkiye’de bin 500 yataklı olup da HIMSS Stage 6 revaluationunu alan tek hastane unvanına sahip oldu.



“Seviye 6 düzeyinde 3 yıldır hizmet veriyoruz”


Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan VEAH Başhekimi Doç. Dr. Sebahattin Çelik, bilgi yönetim sistemi personeline HIMSS Stage 6 revaluation ve akreditasyonu için teşekkür belgesi verdiklerini belirtti. Dünya genelinde hastanelerin teknolojiyi kullanması, modernizasyonu ve bunu pratiğe aktarmasını ölçen Avrupa ve Amerika’da yaygın olarak kullanılan bir akreditasyon programı olduğunu anımsatan Başhekimi Çelik, “Bu akreditasyon programına kısaca HIMSS EMRAM denilmektedir. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak da bu akreditasyonu seviye 6 düzeyinde 3 yıldır hizmet veriyoruz. Bu 3 yıllık sürecin sonucunda belirtilen kriterlerin uygulanıp uygulanmadığını tekrardan kontrol etmek amacıyla Avrupa Direktörü, Bakanlık personellerinin ve Türkiye’deki temsilcisi Medipol Hastanesi yetkililerinin katıldığı bir değerlendirme yapıldı” dedi.



“Veriler sistem üzerinde online olarak takip edilmektedir”


Değerlendirme sonucunda Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Stage 6 seviyesini hak ettiğini ve Stage 7 seviyesine de aday olabileceğinin altını çizen Çelik, “Biz bundan gurur ve onur duyduk. Bu vatandaşımıza sunulan sağlık hizmetinin teknolojik olarak en üst seviyede, bilişim olarak en doğru şekilde uygulandığının kanıtıdır. Bundan yaklaşık 10-20 yıl önce vatandaşımız hastaneye gittiğinde elinde evraklarla poliklinikleri dolaşmak zorundaydı. Her gittiği hekime ayrı ayrı sonuç ve tahlillerini göstermek durumundaydı. Şu anda kurulan sistemlerle hiç kimse dosyayla hastaneye gitmiyor. Bütün veriler sistem üzerinde online olarak takip edilmektedir. Bu konuda Sağlık Bakanlığı tüm dünyaya örnek uygulamalar yapmaktadır. Örneğin, E-Nabız uygulaması tüm dünyada takdir görüyor. Hastane Yönetim Sistemleri olarak Van ili ve ilçeleri dahil bu sistemi uyguluyoruz. Vatandaşa daha kaliteli, daha doğru, daha etkin ve daha hızlı hizmet sunmayı sağlıyor. HIMSS ise bu dijitalizasyonun bir kriteridir. Türkiye’de bin 500 yataklı olup HIMSS Stage 6 revaluationunu alan başka bir hastane yok. Bunu bu kadar uzun süredir uygulayan bir hastane olarak tekrar tescil ettirdik” diye konuştu.


Hedeflerinin dijitalizasyonun son seviyesi olan HIMSS Stage 7 seviyesine geçmek olduğunu ifade eden Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Personel gücümüz ve inancımız tamdır. Küçük alt yapı sorunlarımız var. Onları da zamanla çözeceğimize inanıyoruz. Avrupa standartlarının üstünde akıllı hastaneler oluşturacağımızı ve kaliteli sağlık hizmeti sunacağımızı düşünüyorum. Bunun için de çalışmaya devam edeceğiz. Bu bağlamada İl Sağlık Müdürümüze, bilgi sistemi personelimize ve idari hizmetler müdürümüze verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ederiz.”

İlginizi Çekebilir

Tabela asıldı, yakında açılacak

Aydın’ın Efeler İlçesinde yapımı süren Şehir Hastanesinin kısa süre sonra açılacağı asılan tabela ile duyuruldu.

Karaciğer kanserlerinde yeni teknolojiler hayat kurtarıyor

İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorları, kabızlık şikayeti ile başvuran 57 yaşındaki Cengiz Deligül’ün karaciğerindeki tehlikeli kitle yenilikçi bir yöntemle tedavi etti. Kullanılan mikrodalga enerjisiyle sayesinde, Deligül’ün sağlığına kavuşması yeni bir umut kapısı araladı.

Havaların ısınmasıyla tozun etkisini hissettirdiği enkaz kentte yaşayan vatandaşlara maske uyarısı

HATAY (İHA) – Depremin vurduğu Hatay’da yaşayan vatandaşlara, uzmanından maske takmaları konusunda uyarı geldi. Doktor Ercan Nural, astım ve alerjik reaksiyonu olan hastalarda toza bağlı olarak geçmeyen öksürükler, burun akıntıları ve hapşırıklar görüldüğünü söyledi.

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

TÜM HABERLER