© Haber Acıpayam 2022

Yeni nesil akupunktura ilgi büyük

Kısaca YNSA denilen ve kafanın saçlı derisine uygulanan Yamamoto Yeni Skalp Akupunktur yönteminin ağrı ve birçok nörolojik hastalığın tedavisinde hızlı sonuç verdiğini söyleyen Nörolog Nigar Ahmadova, “YNSA, özellikle ilaç kullanmaktan kaçınan hamilelerin ağrı ve hastalıklarının tedavisinde başvurulan önemli bir yöntem haline geldi” dedi.


Kent Hastanesi Nöroloji Uzmanı Nigar Ahmadova, Japon bilim insanı Dr. Toshikatsu Yamamoto tarafından geliştirilen ve 50 yıl önce bir kongrede bildiri olarak sunulduktan sonra tüm dünyada uygulanmaya başlayan Yamamoto Yeni Skalp (kafanın saçlı derisi) Akupunktur yöntemi hakkında bilgi verdi. Akupunkturun, belirli vücut bölgelerine ince iğnelerin batırılmasını içeren geleneksel bir Çin şifa tekniği olduğunu hatırlatan Ahmadova, YNSA’nın klasik akupunkturdan fark ve avantajlarına dikkat çekti.


YNSA’nın kafanın saçlı derisine muayene ile belirlenen noktalarına uygulanan, bilimselliği kanıtlanmış bir yöntem olduğunu belirten Uzm. Dr. Ahmadova, “YNSA, bir mikrosistem akupunktur yöntemidir, yani geleneksel Çin tıbbındaki vücut akupunkturundan farklıdır. Hastalıkların, ağrıların tedavisi için iğneler sadece kafaya uygulanır. Vücut akapunkturuna kıyasla birçok artısı vardır. Hastaların günlük işleri ve aktiviteleri aksamaz, daha az ağrı vardır. Özellikle daha ilk seansta olmak üzere birçok nörolojik rahatsızlıklarda sonuçlar daha hızlı alınabilmektedir. Bugüne kadar, YNSA’nın en büyük kullanım alanı ağrı ve nörolojik hastalıkların tedavisi olmuştur. Özel ekipman gerektirmediği için poliklinik ortamında uygulanabilir. Nörolojide YNSA yöntemiyle tedavi edilen hastalıklar nörolojik disfonksiyonların (ağrı, nöralji, nöropati, nörit), inme sonrası ağrı, baş dönmesi, trigeminal nevralji, siyatik ağrı, servikal radikulopati, fibromiyalji, anksiyete bozuklukları olarak sıralanabilir. Ayrıca bu yöntem anne adayları için de kurtarıcı. YNSA, özellikle ilaç kullanmaktan kaçınan hamilelerin ağrı ve hastalıklarının tedavisinde başvurulan önemli bir yöntem haline geldi” dedi.


YNSA’nın her hastaya uygulanamayacağına da dikkat çeken Uzm. Dr. Ahmadova, “Kafa akupunkturu da diyebileceğimiz bu yöntemin kalp hastalığı, radyoterapi ve kemoterapi alan onkoloji hastalarına, astım, yaygın cilt döküntüleri olan hastalıklarda uygulanması sakıncalıdır. YNSA tedavisinin süresi ve seçimi, vakanın ciddiyetine bağlıdır. Akut vakalarda, tedavi edici fayda sağlamak için bir iğnenin 5-30 dakika arasında yerleştirildiği bazen bir seansı yeterli olabilir. Kronik vakalarda ise birden fazla seans gerekebilir” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Kalp hastalığı olan bebek, ambulans helikopterle Ankaraya sevk edildi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde doğuştan kalp hastası olan 4 günlük bir bebek, uzman bir ekip tarafından ameliyat edilmek üzere ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edildi.

Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAKtan destek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

Başkan Bozbey: 31 Martta halk kararını verdi

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan ayı ikinci toplantısında görüşülen 2023 yılı faaliyet raporu oy birliğiyle kabul edildi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Faaliyet raporuyla ilgili benim söyleyeceğim bir şey yok. 31 Mart’ta 5 yıllık faaliyet raporu hakkında halk kararını zaten verdi” dedi.

TÜM HABERLER