5 yaşındaki çocuğun yuttuğu madeni para başarıyla çıkarıldı
ACIPAYAM Denizli’de 5 yaşındaki çocuk oynadığı metal parayı yuttu. Yapılan müdahale ile çocuk sağlığına kavuşurken uzmanlar pandemi döneminde çocuklarda yabancı cisim yutma oranlarının arttığını söyledi.
Denizli’de yaşayan 5 yaşındaki Tayfun Demir, evde oynadığı 50 kuruş madeni parayı yuttu. Çocuk Gastroenterolojisi Bilimdalı Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Halil Kocamaz tarafından yapılan müdahale ile minik Tayfun sağlığına kavuştu. Uygulanan tedavi yönteminden bahseden Dr. Kocamaz, “Son olarak bize başvuran minik hastamızın da midesindeki madeni parayı endoskopik olarak ağzından başarı ile çıkardık. Midede bulunan madeni para kesici ve delici olmadığı için nispeten düşük bir risk oluştursa da hastamıza endoskopik müdahale yaparak oluşabilecek problemleri önlemiş olduk” dedi.
Yabancı cisim yutmanın bazen hayatı tehdit edebilecek sonuçları olabileceğini belirterek aileleri bu konuda uyaran Dr. Kocamaz, “2019 yılının ilk aylarından başlayarak tüm dünyaya yayılan korona virüs pandemisi çocuklarda virüsle ilişkili sağlık sorunlarının dışında bazı riskleri de beraberinde getirdi. Vanderbilt Üniversitesinden Dr. Katherine Black ve arkadaşları tarafından yapılan bir araştırmaya göre online eğitimin başlamasıyla birlikte evde kalan çocuklarda yabancı cisim yutma oranlarının arttığı izlendi. 2020 yılının Mart ve Temmuz aylarında bir önceki yılın aynı dönemine göre çocuklarda yabancı cisim yutma oranının belirgin olarak arttığı saptandı. Çalışma sonucuna göre özellikle 1 ile 6 yaş arasındaki çocuklarda ve erkek cinsiyetteki çocuklarda yabancı cisim yutma oranı daha yüksekti” ifadelerini kullandı.
“Yutulan yabancı cisimler her zaman risk oluşturmaktadır”
Yutulan yabancı cisimlerle ilgili bilgi veren Dr. Kocamaz, ‘Ağıza alınan yabancı cisim özellikle solunum yoluna kaçtığında hayatı tehdit edecek sorunlara yol açmaktadır. Yutulan yabancı cisim sindirim kanalında ise tıkanıklık, delinme, ülser gibi önemli sorunlara yol açabilir. Yutulan yabancı cisimler çoğunlukla ev ortamında bulunan madeni para, iğne, pil, oyuncak parçaları, takı ve bazen de gıda kümeleridir. Sindirim kanalındaki metal içeren yabancı cisimleri, röntgen yardımıyla kolaylıkla tespit edebiliyoruz. Yutulan yabancı cismin kesici, delici olup olmamasına, boyutuna ve özelliğine göre çocuğu değerlendirip yabancı cismin kendiliğinden sindirim kanalını terk etmesini bekleme ya da yabancı cismin bulunduğu yere göre ağızdan ya da makattan endoskopi aracılığıyla çıkarılma işlemi yolunu seçiyoruz. Özellikle oyun çocuğu dediğimiz dönemde çocukların çevresindeki cisimleri ağızları sayesinde tanımaya çalıştığı unutulmamalı ve ağıza sığabilecek boyutta olan minik cisimler çevrelerinde bulundurulmamalıdır” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir
Denizli Kayak Merkezi yeni sezona hazır
Ege Bölgesi’nde kış turizminin yükselen yıldızı Denizli Nikfer Kayak Merkezi ile kentin önemli turizm destinasyonları arasında yer alan Denizli Teleferik ve Bağbaşı Yaylası, yenilenen yüzleri ve kışa özel atmosferleriyle 17 Ocak Cumartesi günü ziyaretçilerini ağırlamaya başlıyor.
Burun eti sorununa radyo frekansla etkili çözüm
Özel Denizli Tekden Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özlem Özer, Burun eti (konka) büyümesine bağlı nefes darlığı yaşayan hastalar için uygulanan radyo frekans yönteminin, kısa sürede tamamlanan ve günlük yaşama hızlı dönüş sağlayan etkili bir tedavi seçeneği sunduğunu belirtti.
Görme engelli bireyler bu kursta hem sosyalleşiyor hem de günlük hayatlarını kolaylaştırıyor
Altı Nokta Körler Derneği Denizli Şubesi’nin girişimleriyle Pamukkale Halk Eğitim Merkezi bünyesinde görme engelli bireylere yönelik Beyaz Baston Kullanımı ve Bağımsız Hareket Kursu açıldı. Kurs, katılımcılar tarafından büyük memnuniyetle karşılandı.
Yemek borusu kanseri olan hastaya cerrahi operasyonla yeni yemek borusu yapıldı
Yutma güçlüğü şikâyetiyle Denizli Devlet Hastanesi’ne başvuran 66 yaşındaki Şengül Korkmaz’a yemek borusu kanseri teşhisi konuldu. Yemek borusu alınan hastaya, midesinden yeni yemek borusu yapılarak sağlığına kavuşturuldu.
Uçuruma yuvarlanan araçta bulunan 2'si çocuk 5 kişi yaralandı
Denizli’de kontrolden çıkan bir otomobilin 30 metrelik uçuruma yuvarlanması sonucu meydana gelen kazada, 2’si çocuk 5 kişi itfaiye ve jandarma ekipleri tarafından kurtarıldı.
Denizli teleferikte yeni dönem kar manzarasıyla başlıyor
Denizli teleferik, kapsamlı bakım ve yenileme çalışmalarının tamamlanmasının ardından 10 Ocak 2026 tarihinde yeniden hizmete giriyor. Açılışa özel olarak 10–16 Ocak tarihleri arasında Denizli teleferik ve Bağbaşı Yaylası vatandaşlara ücretsiz olacak.