© Haber Acıpayam 2022

5 yaşındaki çocuğun yuttuğu madeni para başarıyla çıkarıldı

 Denizli’de 5 yaşındaki çocuk oynadığı metal parayı yuttu. Yapılan müdahale ile çocuk sağlığına kavuşurken uzmanlar pandemi döneminde çocuklarda yabancı cisim yutma oranlarının arttığını söyledi.
Denizli’de yaşayan 5 yaşındaki Tayfun Demir, evde oynadığı 50 kuruş madeni parayı yuttu. Çocuk Gastroenterolojisi Bilimdalı Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Halil Kocamaz tarafından yapılan müdahale ile minik Tayfun sağlığına kavuştu. Uygulanan tedavi yönteminden bahseden Dr. Kocamaz, “Son olarak bize başvuran minik hastamızın da midesindeki madeni parayı endoskopik olarak ağzından başarı ile çıkardık. Midede bulunan madeni para kesici ve delici olmadığı için nispeten düşük bir risk oluştursa da hastamıza endoskopik müdahale yaparak oluşabilecek problemleri önlemiş olduk” dedi.
Yabancı cisim yutmanın bazen hayatı tehdit edebilecek sonuçları olabileceğini belirterek aileleri bu konuda uyaran Dr. Kocamaz, “2019 yılının ilk aylarından başlayarak tüm dünyaya yayılan korona virüs pandemisi çocuklarda virüsle ilişkili sağlık sorunlarının dışında bazı riskleri de beraberinde getirdi. Vanderbilt Üniversitesinden Dr. Katherine Black ve arkadaşları tarafından yapılan bir araştırmaya göre online eğitimin başlamasıyla birlikte evde kalan çocuklarda yabancı cisim yutma oranlarının arttığı izlendi. 2020 yılının Mart ve Temmuz aylarında bir önceki yılın aynı dönemine göre çocuklarda yabancı cisim yutma oranının belirgin olarak arttığı saptandı. Çalışma sonucuna göre özellikle 1 ile 6 yaş arasındaki çocuklarda ve erkek cinsiyetteki çocuklarda yabancı cisim yutma oranı daha yüksekti” ifadelerini kullandı.
“Yutulan yabancı cisimler her zaman risk oluşturmaktadır”
Yutulan yabancı cisimlerle ilgili bilgi veren Dr. Kocamaz, ‘Ağıza alınan yabancı cisim özellikle solunum yoluna kaçtığında hayatı tehdit edecek sorunlara yol açmaktadır. Yutulan yabancı cisim sindirim kanalında ise tıkanıklık, delinme, ülser gibi önemli sorunlara yol açabilir. Yutulan yabancı cisimler çoğunlukla ev ortamında bulunan madeni para, iğne, pil, oyuncak parçaları, takı ve bazen de gıda kümeleridir. Sindirim kanalındaki metal içeren yabancı cisimleri, röntgen yardımıyla kolaylıkla tespit edebiliyoruz. Yutulan yabancı cismin kesici, delici olup olmamasına, boyutuna ve özelliğine göre çocuğu değerlendirip yabancı cismin kendiliğinden sindirim kanalını terk etmesini bekleme ya da yabancı cismin bulunduğu yere göre ağızdan ya da makattan endoskopi aracılığıyla çıkarılma işlemi yolunu seçiyoruz. Özellikle oyun çocuğu dediğimiz dönemde çocukların çevresindeki cisimleri ağızları sayesinde tanımaya çalıştığı unutulmamalı ve ağıza sığabilecek boyutta olan minik cisimler çevrelerinde bulundurulmamalıdır” şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

Motosikletiyle yaya geçidinden geçmek isten adam hayatını kaybetti

Denizli'de kırmızı ışıkta yaya geçidinden karşıya geçmek isteyen motosiklet sürücüsü, yeşil ışıkta hareket eden ekmek kamyonetiyle çarpışması sonucu hayatını kaybetti.

Gümüşdere Obruğu yeniden suya kavuştu

Tavas ilçesine bağlı Gümüşdere Mahallesi sınırlarında yer alan Gümüşdere Obruğu, son yağışların ardından yeniden suyla doldu. Yıllar sonra eski görünümüne kavuşan obruğun turizme kazandırılması hedefleniyor.

Yüzyılın Konut Projesinde Denizli Kura Çekimi yapıldı

Yüzyılın Konut Projesi Denizli Kura Çekimi Töreni'ne katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Denizli’de inşa edilecek 6 bin 370 konutun tamamı yatay mimari esas alınarak, şehrimizin geleneksel dokusuna ve yerel dokusuna uygun bir estetikle yükselecek" dedi.

Evde bakım personeli görev yolunda hayatını kaybetti

Denizli Büyükşehir Belediyesi Evde Bakım Hizmetleri personeli Kadriye Şakır, görev için çıktığı yolda geçirdiği trafik kazasının ardından bir haftalık yaşam mücadelesini kaybetti.

Denizli’de kayganlaşan yolda tırın dorsesi yola savruldu

Denizli’de etkili olan yağmur, trafik kazasını beraberinde getirdi. Denizli-Salihli karayolu üzerinde meydana gelen kazada, kayganlaşan yolda kontrolden çıkan bir TIR’ın dorsesi yola savruldu.

Kuruyemiş fabrikasında korkutan yangın

Denizli’nin Serinhisar ilçesinde bulunan kuruyemiş fabrikasında çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin uzun uğraşları sonucu söndürüldü. Yangında can kaybı ve yaralanma yaşanmazken iş yerinde maddi hasar meydana geldi.

TÜM HABERLER