© Haber Acıpayam 2022

BABET AYAKKABILAR DA ZARARLI

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Erhan Özfidan, babet tarzı ayakkabıların insanın doğal yürüyüş ve basış şeklini değiştirdiği için uzun vadede ayağın yapısını bozduğunu söyledi.

 Tekden Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Erhan Özfidan ayakkabı seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Pratik ve rahat olması nedeniyle tercih edilen babetlerin insanın doğal yürüyüş ve basış şeklini değiştirdiği için uzun vadede ayağın yapısını bozduğunu belirten Dr. Özfidan, şöyle konuştu: "Çok düz olduğu için sağlıklı olduğu düşünülen bu modeller aslında ayağı tutacak hiçbir bağ olmadığı için eklemlerde zedelenme, topuklarda artan baskıya bağlı olarak bilek ve kalçalarda ağrıya, uzun süre giyildiğinde yürüyüşte şekil bozukluğu, ayak tabanında yayvanlaşma ve düztabanlık gibi ayak deformasyonlarına neden oluyor.Ayakların vücut dengesini sağlamada önemli rolü olduğunu biliyoruz. Ergonomik olarak yanlış tercih edilen ayakkabıların sırt ve kalça ağrılarından kireçlenmeye kadar birçok sağlık sorununa yol açtığını da söyleyebiliriz." 

"YÜKSEK TOPUKLU AYAKKABI KİREÇLENMEYE NEDEN OLABİLİR"
Yüksek topuklu ayakkabıların zararından bahseden Dr. Erhan Özfidan, şunları söyledi: "Yüksek topuklu ayakkabılarında vücudun ağırlık merkezini öne doğru iterek bel ve kalçanın normal duruşunu olumsuz etkiliyor. Bu durumda bel kavisi artıyor. Bunun sonucunda bel ve kalça kaslarında aşırı gerginlik ve ağrı oluştur. Dizlere binen aşırı yükten dolayı diz ve bacak ağrılarının yanı sıra diz eklemlerinde de kireçlenmeler olur."
Dr. Erhan Özfidan, ayakkabı seçiminde ideal topuk yüksekliğinin 2-5 santimetre arasında olduğunu, ayakkabıların burun kısmının yuvarlak ve geniş olması ve parmakların rahat hareket edebilmesi gerektiğini ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: "Doğal deriden yapılmış, hava sirkülasyonu olan ayakkabılar tercih edilmeli, eğer babetlerin rahatlığından vazgeçilemiyorsa, içine yumuşak bir destek konulmalı ve ayak kavisi desteklenmeli, dolgu topuklarda ön ve arka kısmın eşit olması durumunda sorun yaşanmıyor ancak yine de dolgu kalınlığı 10 santimetreyi geçmemelidir."

İlginizi Çekebilir

Denizli'de 5.6 büyüklüğünde deprem senaryosu tatbikatı

Denizli’de gerçekleştirilecek yerel düzey masabaşı ve saha tatbikatında 5.6 büyüklüğündeki deprem senaryosu canlandırıldı. 5 ilçede yıkımın yaşandığı senaryoda, enkaz altında kalan vatandaşlar kurtarıldı.

Yoldan çıkan otomobil ters döndü; 1 yaralı

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde seyir halindeyken hakimiyetini kaybetmesi sonucu yoldan çıkarak yan yatan otomobil hurdaya döndü. Araç içinde sıkışan sürücü, itfaiye ekiplerince kurtarılarak en yakın hastaneye sevk edildi.

Denizli'nin yüksek kesimlerinde kar yağışı başladı

Denizli'de günlerdir devam eden sağanak yağışın ardından yüksek kesimlerde kar yağışı başladı.

Denizli Kitap Fuarı ziyaretçi akınına uğruyor

Denizli’de sekizinci kez düzenlenen Denizli Kitap Fuarı, 7 Aralık Pazar günü sona erecek. Kentin en önemli kültürel etkinliklerinden biri haline gelen ve on binlerce ziyaretçiyi ağırlayan fuar, son haftasında da ünlü yazarlar, söyleşiler ve özel etkinliklerle kitapseverleri buluşturacak.

LÖSEV DENİZLİ LÖ MODÜL OFİSİ AÇILDI

Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV), lösemi ve kanserle mücadele eden çocuklara ve ailelerine ücretsiz destek sağlamak amacıyla Türkiye genelinde yürüttüğü hizmet ağını genişletmeye devam ediyor. Bu kapsamda vakfın yeni Denizli İrtibat Ofisi faaliyete geçti.

Ev olarak kullanılan iş hanında çıkan yangında 17’si çocuk 21 kişi kurtarıldı

Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde ev olarak kullanılan iş hanında çıkan yangında 17'si çocuk 21 kişiyi itfaiye ekipleri tarafından tahliye edildi.

TÜM HABERLER