© Haber Acıpayam 2022

Esnafın en büyük sıkıntısı çırak bulamamak

Denizli'de çırak bulamamaktan şikayet eden esnaflar, mesleklerini bırakacak yeni insanlar yetiştirmek istiyor. Çırak bulunamadığı ve meslek öğretilemediği için terzilik, tamircilik, lehimcilik, oto elektrikçilik, kaportacılık gibi birçok meslek grubu yok olma tehlikesi yaşıyor.

 Denizli'de çırak bulamamaktan şikayet eden esnaflar, mesleklerini bırakacak yeni insanlar yetiştirmek istiyor. Çırak bulunamadığı ve meslek öğretilemediği için terzilik, tamircilik, lehimcilik, oto elektrikçilik, kaportacılık gibi birçok meslek grubu yok olma tehlikesi yaşıyor. 
Ülke genelinde birçok meslek grubu çırak bulamama sıkıntısı yaşıyor. Çırak yetişmemesi birçok meslek grubunu yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakıyor. Çırak yetişmemesinin en büyük sıkıntısını ise sanayi sitesinde bulunan esnaflar yaşıyor. 
Denizli’de oto tamirciliği yapan Talha Özben, insanların çocuklarını artık esnaflığa yönlendirmediğini ve meslekte usta yetiştirme konusunda sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, “Tamir kaporta boya mekanik işleri yapıyoruz. Usta yetiştirme konusunda baya bir sıkıntımız var. İnsanlar artık sanayiye yönelmiyor. Yani meslek guruplarına yönelmiyorlar daha doğrusu. Meslek guruplarına yönelmeyince de, herkes ‘Benim çocuğum doktor olsun, avukat olsun’ gibi düşünceler içerisinde olduğu için belli bir yaşı geçtikten sonra da çıraklık yapamıyorlar” dedi. 

“Çocukların yönlendirilmesi gerek” 
Mesleğe 11 yaşında başladığını ve 25 yıldır bu işi yaptığını söyleyen Özben, iyi bir ustanın bu işin çekirdeğinden yetişmiş olması gerektiğini dile getirerek, “İyi bir çırak çekirdekten yetişmeli. Bunun okulları da var, okullarını da okuyacaklar illaki. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bununla ilgili bir çalışma yapabilir. Çocuklarımızı mesleğe yönlendirmek gibi eli neye yatkınsa, ressam mı, öğretmen mi, ona göre yönlendirmeleri gerekiyor. Bize gelen oluyor ama belli bir yaşı geçmiş olan geliyor. Bu sadece bizim değil sektörün genel sorunu" şeklinde konuştu. 

"Çocuklar yönlendirilebilir” 
Terzilik yapan ve çırak bulamama sıkıntısını yıllardır yaşayan Halis Bozkuş ise eğitimcilerin ve ailelerin eli terziliğe yatkın olan çocukları bu mesleğe yönlendirebileceğini belirterek, “Bu işe aşağı yukarı 28 yıldır yapıyorum. İlkokuldan sonra terziliğe geçtim. Okuldan sonra terziliğe girmem ile birlikte şimdiye kadar bu hale geldik. Maalesef çırak artık yetişmiyor. Sebebi de terziliği çok merak eden olmuyor. Alttan birileri gelmiyor eleman sıkıntısını çok çekiyoruz eleman yetişmiyor. Bunu velilerden ziyade öğretmenler yönlendirirse belki olabilir. Herkes okuyor ama sonuçta okuyarak bir noktaya gelinmiyor. Arada derede kalınıyor” ifadelerini kullandı. 

İlginizi Çekebilir

1 saatte 100 kanat yiyip üstüne 15 bin lira kazandı

Denizli’de bir işletmenin düzenlediği yemek yarışmasında, 1 saate 100 adet kanat tüketerek rekor kıran katılımcı, 15 bin liralık ödülün sahibi oldu.

Çocuk ve ailelerin yeni buluşma noktası Merry Kids Denizli'nin hizmetine girdi

Denizli'nin Gerzele bölgesinde çocukların gelişimini destekleyecek Merry Kids Çocuk Oyun Atölyesi, düzenlenen törenle kapılarını açtı. Açılışa protokol üyelerinin yanı sıra, aileler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

8.8 ton sahte alkol ele geçiren polis 18 milyonluk vergi kaybını önledi

Denizli ve İzmir'de kaçakçılık şebeklerine yönelik operasyon düzenleyen polis, 8.8 ton sahte alkolü piyasaya sürülmeden yakaladı. 17 şüphelinin gözaltına alındığı operasyon sayesinde 18 milyonluk vergi kaybı önlendi.

Denizli’de göl ve göletlere 1 milyon sazan yavrusu bırakıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünce "Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi" kapsamında Denizli’de göl ve göletlere 1 milyon 6 bin adet sazan balığı yavrusu bırakıldı.

Türk havlusu uçuşta

Türkiye'nin havlunun icadında ve üretimindeki tarihi rolünü dünyaya anlatmayı amaçlayan Turkish Towels, Türk Hava Yolları iş birliğiyle yeni bir global tanıtım kampanyasına imza attı.

Vali Coşkun, Acıpayam'da sera üreticileriyle bir araya geldi

Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Acıpayam ilçesi Ucarı Mahallesi'nde bulunan seralarda domates ve biber hasadına katılarak üreticilerle bir araya geldi. Sera alanlarının artmakta olduğunu belirten Vali Coşkun, "İlimiz genelinde toplam 272 hektar sera alanı mevcuttur. Bu alanların; 77 hektarı jeotermal ısıtmalı modern seralardan, 195 hektarı ise örtü altı seralardan oluşmaktadır" dedi.

TÜM HABERLER