© Haber Acıpayam 2022

PAÜ’dan bir ilk daha

Pamukkale Üniversitesinde (PAÜ) çevrenin korunmasına yönelik olarak geri dönüşüm konusunda önemli bir proje daha hayata geçirilirken, üniversitenin on ayrı noktasına plastik, cam ve metal atığı toplama makinesi Atıkmatik sistemi kurulurken, atıkmatiğe atılan malzemeler puana dönüşerek yiyecek, içecek alınabilecek.

 Pamukkale Üniversitesinde (PAÜ) çevrenin korunmasına yönelik olarak geri dönüşüm konusunda önemli bir proje daha hayata geçirilirken, üniversitenin on ayrı noktasına plastik, cam ve metal atığı toplama makinesi Atıkmatik sistemi kurulurken, atıkmatiğe atılan malzemeler puana dönüşerek yiyecek, içecek alınabilecek. 
Göreve geldiği günden bugüne PAÜ’nün fiziki, teknik cihaz ve altyapı, araştırma altyapısı gibi geliştirme projelerinin yanında sosyal sorumluluk projeleriyle sokak hayvanlarına ve doğayı korumaya yönelik çalışmalara imza atan Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ ve PAÜ yönetimi, 'Sıfır Atık' projesine Atıkmatikler ile katkı sunuyor. Geri dönüşümü teşvik etmek ve doğayı korumak amacıyla PAÜ Kınıklı Yerleşkesinde farklı ve yeni bir hizmet olan, atıkları ayrı toplamayı özendiren yeni bir uygulama başlatıldı. Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Rektör Bağ şunları söyledi: 
“Bu proje, Cumhurbaşkanlığı ve Çevre Şehircilik Bakanlığımız tarafından yürütülen ve 2020 yılından itibaren yürürlüğe girecek olan Sıfır Atık Yasası ve bununla ilişkili olarak yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında üniversitemiz için uygulamaya geçirilmiş bir çalışmadır. Sıfır Atık, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atık miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanan bir hedeftir. Bu bağlamda kampüsümüz içerisindeki öğrenci yoğunluğu ve oluşan günlük atığın miktarı düşünüldüğünde hem çevremiz hem de yaşadığımız yer kürenin daha sağlıklı bir geleceğe sahip olması için bu ve benzeri projelerin çok değerli olduğunu düşünüyorum”. Aynı zamanda Prof. Dr. Hüseyin Bağ, Cumhurbaşkanımız Sayın Tayyip Erdoğan tarafından çok büyük önem atfedilen ve desteklenen Sıfır Atık Projesi kapsamında farklı projelerin de üniversitemizde yavaş yavaş hayata geçirildiğini ve önümüzdeki günlerde de yeni ve farkındalık meydana getirecek projelerin uygulamaya geçirileceğini ifade etti. 

Bir çok noktada atıkmatiklere ulaşılabilecek 
Sıfır Atık Projesi kapsamında Pamukkale Üniversitesi Kınıklı Yerleşkesinin on ayrı noktasına plastik, cam ve metal atığı toplama makinesi Atıkmatik sistemi kuruldu. Doğasever öğrenciler; Ömer Halisdemir Spor Merkezi, Göl Cafe, Mühendislik Kantini, Turizm/İletişim Fakültesi Kantini, Rektörlük Kütüphane girişi, İktisat Fakültesi Kantini, Eğitim Fakültesi Kantini, Öğrenci Yemekhane girişi, Tıp Fakültesi kantini, hastane plaza girişi noktalarında bu sistemlere ulaşabilecek. 

“Puanlar okul kantin ve kafelerinde kullanılabilecek” 
Atıkmatik sistemiyle, çevre dostu öğrenciler ayrıca geri dönüşüm ürünlerinden puan kazanma imkanı bulacak. Kartlı sistemle çalışan atıkmatikler; içine atlan her cam, plastik ve metal için bir puan kazandıracak. Atıkların otomatlara atılmasında kazanılan puanlar Pamukkale Üniversitesi akademik/idari personel ve öğrencilerinin kullandığı PAÜ akıllı kartlara yüklenecek. Elde edilen bu puanlar, okul kantin ve kafelerinde kullanılabilecek. 
Proje’nin tanıtımı için Pamukkale Üniveristesi Rektörü Hüseyin Bağ ile birlikte Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan, Genel Sekreter Prof. Dr. Mehmet Ali Sarı ile birlikte proje yürütücüsü ve BAP Müdürü Prof. Dr. Gürkan Semiz ve daire başkanları atıkmatiklere ilk atık atarak doğayı korumaya katkı sağladı. 

İlginizi Çekebilir

Denizli öğrenci dostu şehir sıralamasında 7 basamak yükseldi

Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜniAr) tarafından her yıl yapılan "Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri" sıralamasında büyük bir sıçrayış yapan Denizli, 16. sıradan 9. sıraya yükseldi.

Lazer göz cerrahisinin yeni trendi ‘Smile Pro’ yöntemi Denizlililerin hizmetine girdi

Göz sağlığı alanında son yıllarda büyük bir yenilik olarak öne çıkan Smile Pro Lazer yöntemi, Denizli'de Prof. Dr. Cem Yıldırım ve Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Şefik Can İpek tarafından başarıyla uygulanmaya başladı. Klasik yöntemlere alternatif olan hızlı ve konforlu yeni tedaviyle, binlerce hasta, gözlük ve kontakt lens kullanımına veda ediyor.

Sokakta başlayan tartışma evde cinayetle sonlandı

Denizli'de sokakta yaşanan tartışmanın ardından evde arkadaşını bıçaklayarak öldüren şüpheli kayıplara karıştı.

Düğün dönüşü feci kaza; 1 ölü 1 yaralı

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde çift, düğün dönüşü motosikletin devrilmesi sonucu meydana gelen trafik kazasında 1 ölü, 1 yaralı.

Kendisinden haber alınmayan gıda mühendisi 1 aydır kayıp

Denizli' yaşayan gıda mühendisi Cihan Köse, yakınları tarafından 1 aydır haber alınamıyor. Sosyal medya hesaplarından duyurular ve polis ekiplerinin arama çalışmaları devam ediyor.

Denizli’nin hububat deposu Acıpayam’da arpa hasadı başladı

Denizli’nin hububat deposu ilçelerinden Acıpayam’da arpa hasadı, Vali Ömer Faruk Coşkun’un katılımıyla başladı. Biçerdöver kullanan Vali Coşkun, ilk hasadı gerçekleştirdi.

TÜM HABERLER