© Haber Acıpayam 2022

Arılar çiçekle buluştu, yetiştiriciyi ilaçlama korkusu sardı

 Denizli’de kiraz ağaçlarının uyanmasıyla, arılar bu yıl ilk kez çiçekle buluştu. Yeni sezon öncesi arıcılık için önemli tehditlerden birisi olan kontrolsüz ilaçlamaya dikkat çeken TAHAP Başkanı Mustafa Sarıoğlu, “Avrupa ülkeleri ve dünyada arıya zarar verecek hiçbir ilacın satışına izin verilmez. Kendileri üretip kullanmadıkları ilaçları bize satmaya çalışıyorlar” dedi.

Denizli’nin Honaz ilçesinde kiraz ağaçlarının çiçek açmasıyla, arılar bu yıl ilk kez çiçekle buluştu. Türkiye Tarım Hayvancılık ve Arıcılık Dayanışma Platformu (TAHAP) Başkanı Mustafa Sarıoğlu, Honaz İlçe Ziraat Odası Başkanı Hasan Yelek, Honaz İlçe Tarım Müdürü Emre Aşkın kendileri için en büyük tehditlerin başında gelen kontrolsüz ilaçlama konusunda bölge arıcıları ve diğer çiftçilerle bir araya geldi. Tarafların buluşmasında sektörün sorunları konuşularak, çözüm yolları aradı.

Çiftçilerin ağaçları gündüz ilaçlamalarının hem arılara hem de ağaçlara zararlı olduğu belirten Honaz Ziraat Odası Başkanı Hasan Yelek, “Biz Honazlı çiftçiler olarak arının önemini çok iyi biliyoruz. Kiraz çiçeklenmeye başladığı için arı polen taşıyor. Onun için arının önemini çok iyi biliyoruz. İlaçlamayı çiftçilerimiz gündüz yapıyor. Gündüz ilaçlama yaptığı için arılara zarar veriyor. Biz çiftçilerimizden ilaçlamayı gece yapmalarını istiyoruz. Çünkü gündüz arı çiçeklenme yapıyor, toz ve polerasyon taşıyor. İlaçlama yaparsa arıları öldürüyor ama gece yaparsak bir sıkıntı yok. Gece arı kovanına giriyor” dedi.

“Meyve olması için arı şart”
Meyvede rekoltenin yakalanması için arını şart olduğunu belirten Başkan Yelek, “Meyve olması için arı şart. Bir ağaçta 20 kilo meyve varsa tozlanma olursa 100 kilo oluyor. Bizim için arı önemli, arı olmazsa bindiğimiz dalı kesiyoruz. Çünkü arı çiçeklenme ve tozlaşma yapıyor. Meyve oluşumunu sağlıyor. Geçen sene 3. ve 4. gün çiçeklenme döneminde yağmur yağdı. Arı tozlaşma yapamadı, rekoltemiz düştü. Yükselmesi için hava iyi olursa arıda polen taşırsa rekoltemiz yüksek olur” ifadelerini kullandı.

“Kendi ülkelerinde üretip, satışına bile izin verilmez”
Avrupa’da üretilen ilaçların yine Avrupa’da kullanılmasının yasak olduğunu belirten TAHAP Başkanı Mustafa Sarıoğlu ise, “Zirai ve tarımsal ilaçlarda üreticimizin etkilenmemesi için bu konuda bilgilendirmek için buradaydık. Avrupa ülkeleri ve dünyada doğaya faydalı olan arıya zarar verecek hiçbir ilacın satışına izin verilmez. Kendi ülkelerinde üretip, satışına bile izin verilmez ama bu ilaçları bize satmaya çalışıyorlar. Zaman içerisinde bakanlık 54’e yakın ilacı yasakladı. Tarım Bakanlığımız teşekkür ediyoruz. Geçen yıl 2 tane etken madde içeren ilacın süresi uzatılmıştı, onunla ilgili görüşme yaptık. Onları da tekrardan yasaklayacaklar. Honaz, Türkiye’de özel bir yer. Kiraz üretimi açısından arıcılıkta burası ciddi bir nokta. Aydın, Muğla bölgesinden gezginci arılarımız geliyor. Devletimiz ile birlikte meyve ve sebze çiçeğinde polerasyona arının katkısı bilimsel bir gerçektir” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

Denizli’deki 8 kişinin öldüğü otobüsten geriye sadece demir yığını kaldı

Denizli-Aydın Otoyolu Sarayköy ilçesinde sabaha karşı meydana gelen ve 8 kişinin hayatını kaybettiği, 33 kişinin ise yaralandığı yolcu otobüsü kazasında adeta can pazarı yaşanırken, yangın sonrası küle dönen otobüsten geriye sadece demir iskeleti kaldı.

Denizli için kuvvetli sağanak ve gök gürültülü yağış uyarısı

Meteoroloji, Denizli’de 23 Mayıs 2026 tarihinde yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Vatandaşların sel, su baskını, yıldırım, dolu ve kuvvetli rüzgâra karşı dikkatli olmaları istendi.

Köpeğe çarpmamak için manevra yapan otomobil tarlaya uçtu: 1 ölü, 2 yaralı

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde, yola çıkan köpeğe çarpmamak için yapılan manevra sonrası takla atarak tarlaya savrulan otomobilde bulunan 6 yaşındaki kız çocuğu hayatını kaybetti.

Denizli’nin gururu Şirin, Balkan üçüncüsü oldu

Denizlili Milli sporcu Şirin Yolcu, Karadağ’ın Budva kentinde düzenlenen Judo Balkan Şampiyonası’nda bronz madalya kazanarak Balkan Üçüncüsü oldu. Genç sporcu, elde ettiği bu sonuçla teknik gelişimini ve form grafiğini bir üst seviyeye taşıdı.

Uzmalar tuz kullanımı dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu

Acıpayam Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görevli Diyetisyen Efsun Özdemir Arık 11-17 Mayıs Dünya Tuza Dikkat Haftası kapsamında açıklama yaptı.

Havuzda epilepsi krizi geçiren genç hayatını kaybetti

Denizli'de 25 yaşındaki genç havuzda epilepsi krizi geçirince boğularak hayatını kaybetti.

TÜM HABERLER