Beyaz cennet Pamukkale için karanlık tablo
ACIPAYAMUNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Pamukkale'yi var eden termal su kaynaklarının üçte birine düşmesi, beyaz cennetin her yıl milyonlarca turisti ağırlayan travertenlerini kararma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Yetkililere çağrıda bulunan turizmciler, termal kaynak tasarrufu ve Karahayıt'a özgü kızıl suyun korunması için tesislere doğalgaz verilmesini talep etti.
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Pamukkale Hierapolis Örenyeri, her yıl yaklaşık 2,5 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor. Türkiye'nin kültürel ve doğal varlıkları içinde özel bir yere sahip olan Pamukkale'yi var eden termal suyun debisinin, 450 litreden 150 litre/saniyeye kadar düşmesi travertenlerin canlılığı için açık bir tehdit oluşturuyor. Suyun azalması, doğrudan travertenlerin kararması ve geri dönülemez tahribatlar anlamına geliyor. Bölgede faaliyet gösteren turizmciler, jeotermal kaynakların bilinçli kullanılması için tesislere doğalgaz ile enerji sağlanmasını talep ediyor.
Doğalgaz tasarruf ve giderlerin düşmesini sağlayacak
Kuraklık sebebiyle yer altı kaynak sularının da hızla azaldığı Pamukkale'de şifa kaynağı olduğuna inanılan Karahayıt kızıl termal suyu da kurama riskiyle karşı karşıya kaldı. Bölgede bulunan bazı pansiyonlarda, kışın ısınmak amacıyla termal suyu kullandığına işaret eden turizmciler, bunun da tüketimi aşırı şekilde artırdığına dikkat çekti. Termal kaynak tasarrufu için bilinçli tüketim ve doğalgazın tek çare olduğunun altını çizen işletmeciler, bölgedeki tesislere doğalgaz verilmesini talep etti. Büyük otellerde dökme gaz kullanıldığı, hattan akışın sağlanması halinde ise gider kalemlerinde de önemli bir azalma yaşanacağı kaydedildi.
Dökme gaz ile doğalgaz arasındaki maliyet farkının çok büyük olduğunu ve bir çok pansiyonun bunun için termal suları ısınmada kullanarak telef ettiğini belirten Adempira Termal Otel Genel Müdürü Recep Altuntaş, "Tesislerin çoğunda maliyeti düşük olduğu için kışın ısıtma için dökme doğal gaz kullanılıyor. Pamukkale'ye, Karahayıt'a doğal gaz geldiğinde maliyetler daha da düşecek. Şuan dökme gaz kullanılıyor. Dökme gazın maliyeti de hat üzerinden dağıtılan doğal gazdan daha yüksek. Aradaki maliyet farkı rekabet edilebilir bir fark değil. Bu ısıtma konusu dökme gazla değil de doğal gazla çözülürse termal su kullanımında da tasarruf oluşturur. İşletmeler ısınmada termal suyu kullanmayıp sadece turizmde, şifa havuzlarda kullanır ve böylelikle termal suyun kullanımından da büyük tasarruf oluşur. Bazı işletmeler termal suları kışın ısınma için kullanılıyor. Bu durumda termal suyu kullanımını arttırıyor. Termal sudan tasarruf etmek amacıyla Pamukkale ve Karahayıt Mahallelerine doğalgaz verilmeli. Termal suyu ısınmada genelde pansiyonlar kullanır. Büyük otellerde ortak havuzdan tüm misafirler şifalı termal sudan faydalanabiliyor ama pansiyonlarda bireysel kullanım olduğu için ısınmada da kullanmaları çok rahat" dedi.
İlginizi Çekebilir
Ev olarak kullanılan iş hanında çıkan yangında 17’si çocuk 21 kişi kurtarıldı
Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde ev olarak kullanılan iş hanında çıkan yangında 17'si çocuk 21 kişiyi itfaiye ekipleri tarafından tahliye edildi.
Denizli'de minibüs yolcu otobüsüyle çarpıştı: 1 ölü, 13 yaralı
Denizli'de minibüs ile şehirlerarası yolcu otobüsü çarpıştı. Minibüsün devrildiği, otobüsün yoldan çıktığı kazada otobüs şoförü hayatını kaybederken, 13 kişi de yaralandı.
Genç sağlık çalışanın öldüğü kazada ehliyetsiz sürücü tutuklandı
Denizli'de direksiyon kursuna giden genç fizyoterapistin yaya geçidinden yolun karşısına geçeceği sırada araçla çarparak ölümüne sebep olan ehliyetsiz sürücü tutuklandı.
Kadın çiftçinin cinayetini HTS kayıtları aydınlatacak
Denizli'nin Acıpayam ilçesinde 2 yıl önce asma yaprağı toplamaya gittiği tarlada öldürülen Hatice Baysal cinayetinde, tutuklu şüpheliye ait HTS kayıt kayıtlarının incelenmesine karar verildi.
5 toprak küpün içerisinde insana ait kemik parçaları bulundu
Denizli'nin Acıpayam ilçesinde, su borusu döşemek için açılan çukurda bulunan toprak tüpten insana ait olduğu belirlenen kemik parçaları çıktı. Kemiklerin milattan önce 1500 yılına ait olduğu değerlendirilirken, 4 küpün daha belirlendiği bölgede kazı çalışması başlatıldı.
Fabrika yerleşkesinde çıkan yangında 6 işyeri zarar gördü
Denizli'de 30 işyerinin bulunduğu eski fabrika yerleşkesinde çıkan yangında korku dolu anlar yaşandı. Tekstil, marangoz, mobilya ve cam imalathanelerinin bulunduğu işyerlerindeki yangına çok sayıda itfaiye ekibiyle müdahale edilirken, ilk belirlemelere göre 6 dükkan zarar gördü.