Buğday üreticisi sezondan umduğunu bulamadı
ACIPAYAMDenizli Tarım Platformu Başkanı İrfan Osman Hatipoğlu, hasadına başlanılan buğdayın açıklanan alım fiyatının çok altında tüccara satıldığını, bu yüzden çiftçinin buğday üretiminden vaz geçebileceğini savundu.
Denizli Tarım Platformu Başkanı İrfan Hatipoğlu, hasadı başlanan buğdayın serbest piyasada tüccar tarafından kilogramının 5-6 liradan alınmaya başladığına dikkat çekti. Üretim maliyetinin çok altında, devletin açıkladığı alım fiyatının yarı parasına satılan buğday nedeniyle çiftçinin üretimden vazgeçebileceğini hatırlatan Hatipoğlu, “Buğday hasadının hızla devam ettiği Denizli’de, üreticilerin buğdaylarını, piyasada açıklanan fiyatların altında satıldığı görülüyor. Hasat döneminde buğday üreticilerimiz, ürünlerini devletin açıkladığı destekleme fiyatının altında, tüccara sattıkları saptanmıştır. Fiyatların değerine yükselmesi için kamunun buğday alımını hızlandırmasını istiyoruz” dedi.
Üreticinin kilogramını 7-8 liraya mal ettiği buğdayını, serbest piyasada 5-6 liradan sattığını, bu fiyatın üreticileri buğday üretmekten vazgeçirebileceğini hatırlatan Hatipoğlu, “Devletin açıkladığı alım fiyatının piyasada kabul görmesi için DİR yöntemiyle çalışan un üretim işletmelerinin iç piyasadan buğday almaları özendirilmelidir. Buğday ithaline uzun süre izin verilmeyeceği açıklanmalı. Kamu kurumları alımlarını hızlandırılmalı ve deposunda bekletebilecek üreticilere buğdayının değeri kadar faizsiz kredi verilerek satış aralığını uzata bilmelerin önü açılmalıdır. Benzeri önlemler alınmazsa, buğday fiyatlarının istenilen düzeye çıkması mümkün değildir. Üreticilerin üretmekten çıkmasına neden olur. Her şeye büyük oranda zam gelirken üretilen buğdayın 5-6 liradan satılması çiftçiyi ölüme terk etmektir, emeğe saygısızlıktır” diye konuştu.
Buğday üreticilerinin, ürünlerini değerinde satamamasının, örgütlenmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Hatipoğlu, şöyle konuştu:
“Çiftçilerimiz, üreticilerimiz, kooperatif altında, ya da değişik dayanışma ağları kurarak birlik olmalıdırlar. Bunu gerçekleştiremedikleri sürece, buğday da başlarına gelen, diğer ürünlerde de başlarına gelecektir. Birlikte olmanın üretmek kadar önemli olduğunu bilmelerinde yarar var”
İlginizi Çekebilir
Denizli’de uygulama üzerinden taşımacılık yapanlara 417 bin 396 TL ceza kesildi
Denizli Şoförler Odası Başkanı Köksal Semerci, vatandaşlar ve sürücülere uyarılarda bulunarak yasadışı taşımaya dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çekti. Köksal "taşımacılık uygulamaları ne güvenli ne de yasaldır" dedi.
Araç kullanırken kalp krizi geçiren profesör hayatını kaybetti
Denizli’de seyir halinde olan aracın sürücüsü Prof. Dr. Tamer Edirne aracın içinde kalp krizi sonucunda trafik kazası meydana geldi. Kazanın ardından hastaneye kaldırılan Prof. Dr. Edirne, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.
Tezgahlarda 10 liraya satılan Acıpayam kavunu tescillendi
Denizli’nin Acıpayam ilçesinde yetişen ve uygun fiyatıyla tüketicisini memnun eden Acıpayam Kavunu coğrafi işaret alarak tescillendi.
Denizli'den Elon Musk’a rakip çıktı
Denizli’de Elon Musk’a taş çıkaran vatandaş, Tesla’nın Cybertruck videolarından ilham alarak, boş vakitlerinde hurda malzemeleri değerlendirip evinde tek kişilik elektrikli bir pick-up üretti.
Acıpayam KETEM hizmete açıldı
Kanser hastalığının erken teşhisi ve hastalıkla mücadelede önemli bir yer tutan Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerine (KETEM) Denizli’de bir yenisi daha eklendi. Acıpayam Sağlıklı Hayat Merkezi bünyesinde bulunan KETEM’e Sağlık Bakanlığı tarafından alınan mamografi cihazının gelmesiyle birlikte Denizli’deki KETEM sayısı 5’e yükseldi.
Kantincinin oğlu, müdürü ceza ve tahliye kararı için vurmuş
Denizli'de öğrencilerini taciz ettiği ve kendisine "Kan akacak" diyerek tehdit etmesi üzerine kantin işletmecisinin oğlu hakkında şikayette bulunan okul müdürünün silahlı saldırıya uğraması hakkında eğitimciler eylem yaptı.