© Haber Acıpayam 2022

COVİD-19 Pandemisi ile mücadelede kişisel koruyucu ekipmanı “Yüz Siperi” seri üretimine başlandı

Covid-19 ile mücadele kapsamında Yakın Doğu Üniversitesi tarafından kişisel koruyucu ekipmanlardan biri olan “Yüz Siperi”nin üretimine başlandı. Ekipman, sağlık çalışanlarına ücretsiz dağıtılacak.


Covid -19 Pandemisi ile mücadelede sağlık çalışanlarının korunması için Yakın Doğu Üniversitesi DESAM Enstitüsü ve NEU3D Laboratuvarı araştırmacıları ile GÜNSEL Mühendisleri tarafından geliştirilen “Yüz Siperi” seri üretimine başlandı. “Yüz Siperi”, kullanım önceliği olarak karantina alanında veya kesin/olası Covid-19 tanılı hastalar ile çalışan sağlık personellerine ücretsiz dağıtılacak.


Yakın Doğu Üniversitesi Deneysel Sağlık Araştırma Merkezi (DESAM) Enstitüsü, NEU3D Laboratuvarı ve Günsel Otomotiv mühendislerinin ortak çalışmaları sonucu geliştirilerek sterilizasyon çalışmaları ve testleri başarıyla tamamlanan ve Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi doktorları tarafından test edilen “Yüz Siperi”nin seri üretimine başlandı.


Standart cerrahi veya n95/ffp2 maskelere ek olarak yüz bölgesini damlacıklardan koruma özelliğine sahip olan Yüz Siperi iki parçadan oluşuyor. Vizör kısmı ile vizör tutucu parçanın montajı, kullanıcı tarafından kolayca birkaç saniye içinde yapılabiliyor. Aynı zamanda vizör tutucu parçanın gaz sterilizasyona uygun olduğu da testler ile kanıtlandı. Sağlık personeli kullanım sonunda talimata uygun olarak vizörü ayırıp tutucu parçayı da gaz sterilizasyon (etilen oksit, formaldehit veya plazma) ünitesine gönderebilecekler.



“Pandemi ile mücadelede elele verelim”


Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen Covid-19 salgınına karşı mücadelede en büyük görevin sağlık çalışanlarına düştüğünü ve bu durumda en önemli konulardan birinin sağlık çalışanlarının sağlığını korumak olduğunu belirten Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, Yeni Korona virüs karşısında mücadelede tüm imkanlarını seferber ettiklerini söyledi.


Dünya genelinde bu mücadeleyi veren pek çok sağlık çalışanının virüsle enfekte olma riskinin yüksek olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, “Vefakar ve büyük bir özveri ile görev yapan sağlık çalışanlarının virüsten korunması hayati önem taşıyor. Onlar için özel koruma önlemlerinin devreye sokulması kanaatindeyiz. Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sağlıklı olması halkın korunması anlamına geliyor. Evlerinde, çoluk çocuğu ve risk taşıyan yaşta akrabaları olan sağlık çalışanlarının maruz kaldıkları ve bir ihtimal kendilerinin de enfekte edebilecekleri virüslerden koruyabilmek için ihtiyaç olan ekipmanları üretmeye başladık. Üretimine başlanan “Yüz Siperi”, Covid-19’la mücadelede görev yapan tüm sağlık personellerine ücretsiz olarak dağıtılacak. İnsanlığın büyük bir bilimsel ve toplumsal sınavla karşı karşıya olduğu bu mücadelede toplum olarak bize düşen ise sadece ve sadece evde kalmak. Sağlık yetkilileri, korona virüsten kendimizi nasıl koruyabileceğimize dair adım adım yönerge ve tavsiyelerde bulunuyor. Korona virüsün yayılmasını yavaşlatmak, hayat kurtarmak ve sağlık sistemimizi korumak için elele mücadeleyi sürdürmeliyiz” şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Kalp hastalığı olan bebek, ambulans helikopterle Ankaraya sevk edildi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde doğuştan kalp hastası olan 4 günlük bir bebek, uzman bir ekip tarafından ameliyat edilmek üzere ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edildi.

Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAKtan destek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

TÜM HABERLER