© Haber Acıpayam 2022

Elma üreticilerinin başı ‘kara leke’ ile dertte

Denizli’nin elmasıyla ünlü Çivril ilçesinde, Haziran ayında meydana gelen aşırı yağışların ortaya çıkarttığı nem sonucu elmalarda oluşan ‘ara leke’ hastalığının üreticiyi mağdur ettiği belirtildi.

Denizli’nin ürettiği elmasıyla ünlü Çivril ilçesinde bu yıl elma üreticilerinin başı ‘kara Leke’ hastalığıyla dertte. Haziran ayında meydana gelen aşırı yağışların ortaya çıkarttığı neme bağlı olarak bu yıl elmalarda ‘kara Leke’ hastalığı yoğun olarak görülüyor. Çivril’de her yıla göre farklılıklar olsa da ortalama 185 bin ile 225 bin ton arasında elma hasadının yapıldığına dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, elma dikili 80 bin dekar alanda bu yıl hastalık olmayan temiz 100-125 bin ton civarında elma hasadının yapılmasının hedeflendiğini söyledi. Kara Leke hastalığı nedeniyle temiz elma rekoltesinin yarı yarına azaldığını hatırlatan Başkan Özkul, “Çivril’de elma olmazsa olmazımızdır. Çivril’de her yıla göre iklim şartlarına göre yıllık ortalama 185 ile 225 bin ton elma üretimimiz var. Ne yazık ki bu sene Haziran ayının tamamı yağışlı geçmesiyle üretici açısından olumsuzluklar yaşadık. Haftada bir ilaçlama yaptığımız halde kara lekeden elmalarımızı kurtaramadık” dedi.

Önlemleri aldık hastalıktan kurtulamadık
Çivril’de ilçe tarım müdürlüğü verilerine bağlı kalarak erken uyarı sistemleriyle birlikte elma bahçelerinde sürekli ilaçlama yapıldığını ancak yağışlardan ötürü elma bahçelerinde nemin kaybolmaması nedeniyle kara leke hastalığından kurtulamadıklarını anlatan Özkul, “Bu yıl Çivril’de elma bahçelerinden 200 bin tonun üzerinde bir rekolte bekliyorduk ama hastalık nedeniyle temiz sağlam elma olarak bu sene 100-125 bin ton civarında bir üretim bekliyoruz. Elmalarımızda çok kara leke olanlar da konsantre meyve sularına bir şekilde pazarlanıyor. Tabi konsantre meyve suyuna biz elma üretmek istemiyoruz. Mecburiyetten bu yıl elmaların çoğu meyve suyu fabrikasına gidecek. İlçemizde ilk etapta 8 -10 liradan ağaçtan elma satılmıştı. Şuan gene temiz elma olursa 10-12 TL civarlarında ağaçtan üretici elmasını tüccarlara veriyor. Ancak ağaçtan toplanan her elma kasaya girmiyor. Meyve suyu olarak ayrılan elmalar 3 TL’den satılıyor. Biz bu fiyatın en az 5 TL olmasını istiyoruz. Bu yıl elmaların büyük bölümü meyve suyuna gidecek. Fiyat 5 TL olursa 2023 yılında üretici mağdur olmaz. Çünkü 20-25 sefer ilaçlama yapılmasına rağmen kara lekeyi bu sene üretici önleyemedi. İnşallah önümüzdeki günlerde Pazar beklentimiz daha da iyi olur diye bekliyoruz” dedi.

Elma hasadı ay sonunda başlıyor
Çivril’de elma hasadının eylül ayı sonlarına doğru başlayacağını anlatan Başkan Özkul, “Çivril’de 80 bin dekar alanda erkenci klasik ve bodur elma ağaçlarımız var. Bu ağaçlar 1 yaşından 30 yaşına kadar değişiyor. Gala cinsi elmada hasat küçükte olsa başlasa bile asıl elma hasadına Çivril’de eylül ayı sonlarına doğru başlayacağız. Ekim ayı sonuna kadar elma hasadının devam etmesini bekliyoruz. Kara Leke hastalığı nedeniyle elma üreticisi ağaçlarında aralama dediğimiz çalışmayı yapmadı. Hastalık nedeniyle nasılsa sofralık elma olmayacak, meyve suyuna gidecek elmada önemli değil diye düşündü. Meyve suyuna daha çok elma gönderip zararını çıkartmanın hesabını yaptı” dedi

İlginizi Çekebilir

Denizli'de toplu ulaşım 23 Nisan’da ücretsiz olacak

Denizli Büyükşehir Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusunun tüm şehirde doyasıya yaşanması amacıyla belediye otobüslerini vatandaşların hizmetine ücretsiz olarak sunacak.

Denizli’de iş kazasında üzerine forklift devrilen genç hayatını kaybetti

Denizli'nin Honaz ilçesinde mermer fabrikasında üzerine forklift devrilen 28 yaşındaki işçi, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Denizli’de düzenlenen sahte bal operasyonunda 4 tonun üzerinde ürün ele geçirildi

Denizli’nin Pamukkale ilçesinde bir işletmede sahte ve etiketsiz bal üretimi yapıldığı ihbarı üzerine yapılan denetimde toplam 4 bin 238 kilogram bala el konulurken, işletme hakkında yasal işlem başlatıldı.

Pazarda etiketsiz ve ambalajsız ekmek satan esnaf hakkında işlem yapıldı

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne yapılan ihbar üzerine denetim gerçekleştiren ekipler pazar yerinde etiketsiz ve ambalajsız ekmeklere el koydu. Yapılan açıklamada, halk sağlığını korumaya yönelik denetimlerin aralıksız devam edeceği vurgulandı.

Denizli'de 500 yataklı Acil Durum Hastanesi hizmete girdi

Denizli’de yapımı tamamlanan Acil Durum Hastanesi hizmet vermeye başladı. 47 bin metrekarelik alanda 3 katlı 7 bloktan oluşan hastanede açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Berna Öztürk, mevcutta 3 poliklinik ile hizmet verdiklerini yaklaşık 4 ay içerisinde Denizli Devlet Hastanesinin tüm birimleriyle taşınmasının planlandığını açıkladı.

Denizli Güney’de 4.0 büyüklüğünde deprem

Denizli’nin Güney ilçesinde 4.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, Denizli kent merkezinin yanı sıra Buldan, Sarayköy ilçeleri ile Uşak ve Aydın’da da hissedildi.

TÜM HABERLER