Ev hanımlarında daha sık görülen sendrom erken tedavi edilmezse kalıcı hasar bırakabiliyor
ACIPAYAMEl bileğinde bulunan sinirlerin sıkışmasıyla oluşan Karpal Tünel Sendromu hakkında bilgiler veren Özel Denizli Tekden Hastanesi’nin Ortopedi ve Travmatoloji Op. Dr. Mustafa İsmet Tatar, bu sendromun ağır işlerde çalışanlarda ve hamarat ev hanımlarında daha çok görüldüğünü belirterek, hastalığın erken müdahale edilmezse kalıcı hasara yol açabildiğini vurguladı.
Özel Denizli Tekden Hastanesi’nin Ortopedi ve Travmatoloji Op. Dr. Mustafa İsmet Tatar, “Karpal Tünel Sendromu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Sendromun belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirmede bulunan uzmanlar, hastalığın şiddetine göre tedavide farklı yöntemler uygulandığını söyledi. Karpal Tünel Sendromu el bileğinde bulunan median sinir olarak bilinen sinirin sıkışmasıyla olduğunu ifade eden Op. Dr. Tatar, “Median sinir, karpal tünel olarak da bilinen elin bilek-iç kısmında bulunur. Bu sinir elimizde sıkıştığı zaman uyarı gönderdiği birinci, ikinci ve üçüncü parmakta şiddetli uyuşma meydana gelir. Bu hastalıkta elin hareketi bozulmaz. Ama ilk üç parmakta ve yüzük parmağın yan kısmında hastalarda, uyuşma ve karıncalanma olur. Kilolu olan kişilerde, şeker hastalarında, elini çok fazla kullanan kişilerde, ağır işlerde çalışanlarda ve hamarat ev hanımlarında daha sık görülüyor” dedi.
“Erken müdahale edilmezse kalıcı hasara yol açabilir”
Sıkışmanın şiddetine göre tedavi uygulanması gerektiğini belirten Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Mustafa İsmet Tatar, “Bu hastalığın belirtilerinin genelde hafif başlıyor. Tedavi edilmediği takdirde ilerliyor. Karpal tünel sendromunun en sık görülen belirtisi, özellikle gece elde uyuşma ve karıncalanma hissidir. Hastalığın tanısını koyarken sinirin sıkışan kısmını ortaya alıp, iki uca elektrot koyup iletimin geçip geçmediğini ve yavaşlayıp yavaşlamadığını EMG dediğimiz bir yöntemle ölçeriz. EMG dediğimiz yöntem bize hafif, orta ve ağır sıkışma şeklinde üç tane sonuç verir. Hafif sıkışma oluştuğu zaman başlangıçta el bilekliği, ilaç ve merhemlerle tedavi yaparız. Orta sıkışma oluştuğunda enjeksiyon, ağır sıkışmada ise genellikle kapalı ya da açık yöntemle ameliyat yaparız. Karpal tünel sendromunda günlük yaşamı zorlaştıracak ya da uyku düzenine müdahale edecek seviyede uyuşmalarda geciktirmeden mutlaka doktora başvurulmalıdır. Karpal tünel sendromu erken müdahale edilmezse ellerde kalıcı sinir ve kas hasarına ya da kaslarda hafif bir erimeye sebep olabilir” dedi.
İlginizi Çekebilir
Denizli’de uygulama üzerinden taşımacılık yapanlara 417 bin 396 TL ceza kesildi
Denizli Şoförler Odası Başkanı Köksal Semerci, vatandaşlar ve sürücülere uyarılarda bulunarak yasadışı taşımaya dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çekti. Köksal "taşımacılık uygulamaları ne güvenli ne de yasaldır" dedi.
Araç kullanırken kalp krizi geçiren profesör hayatını kaybetti
Denizli’de seyir halinde olan aracın sürücüsü Prof. Dr. Tamer Edirne aracın içinde kalp krizi sonucunda trafik kazası meydana geldi. Kazanın ardından hastaneye kaldırılan Prof. Dr. Edirne, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.
Tezgahlarda 10 liraya satılan Acıpayam kavunu tescillendi
Denizli’nin Acıpayam ilçesinde yetişen ve uygun fiyatıyla tüketicisini memnun eden Acıpayam Kavunu coğrafi işaret alarak tescillendi.
Denizli'den Elon Musk’a rakip çıktı
Denizli’de Elon Musk’a taş çıkaran vatandaş, Tesla’nın Cybertruck videolarından ilham alarak, boş vakitlerinde hurda malzemeleri değerlendirip evinde tek kişilik elektrikli bir pick-up üretti.
Acıpayam KETEM hizmete açıldı
Kanser hastalığının erken teşhisi ve hastalıkla mücadelede önemli bir yer tutan Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerine (KETEM) Denizli’de bir yenisi daha eklendi. Acıpayam Sağlıklı Hayat Merkezi bünyesinde bulunan KETEM’e Sağlık Bakanlığı tarafından alınan mamografi cihazının gelmesiyle birlikte Denizli’deki KETEM sayısı 5’e yükseldi.
Kantincinin oğlu, müdürü ceza ve tahliye kararı için vurmuş
Denizli'de öğrencilerini taciz ettiği ve kendisine "Kan akacak" diyerek tehdit etmesi üzerine kantin işletmecisinin oğlu hakkında şikayette bulunan okul müdürünün silahlı saldırıya uğraması hakkında eğitimciler eylem yaptı.