Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakaları havaların ısınmasıyla arttı
ACIPAYAMÖzel Denizli Tekden Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Şerife Akalın, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının havaların ısınmasıyla birlikte ülkemizde görülmeye başladığını belirtti.
Dünya genelinde birçok ülkede görülen KKKA hastalığı Türkiye’de de belli bölgelerde daha fazla olmak üzere görülüyor. KKKA belirtileri grip, soğuk algınlığı hatta Covid-19 ile benzerlik gösterebiliyor. Ateş, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı ve halsizlik en sık görülen bulgular olarak dikkat çekiyor. Bu şikayetleri takiben kanamaları ortaya çıkabiliyor. Basit bir burun, diş eti ve cilt kanamaları yanı sıra, gastrointestinal sistem, akciğerler ve genitoüriner sistemi etkileyen ciddi kanamaya kadar değişik şekillerde kanamalar olabiliyor.
Özel Denizli Tekden Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Şerife Akalın, hastalığın temas sonucunda buluşabildiğini ifade ederek, “Dünya genelinde 30’dan fazla ülkede görülen kırım kongo kanamalı ateşi (KKKA) Türkiye’de İç Anadolu’nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde yoğunlaşmaktadır. Farklı ülkelerde hastalığa yakalananların ortalama dörtte biri hatta bazı ülkelerde de yüzde 80’lere kadar oranda ölümle sonuçlanabiliyor. Türkiye’de ise ölüm oranı yüzde 4’lerde seyrediyor. Özellikle yaz ve sonbahar aylarında görülen KKKA hastalığı, kene tutunması veya keneyle temas sonucunda bulaşabilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık, virüs taşıyan hayvanların ve hasta kişilerin kan ve vücut sıvılarıyla korunmasız temas sonucunda da insanlara bulaşabiliyor. Hastalık kontrolünde kişisel korunma önlemleri büyük önem taşıyor” dedi.
“Sağlık çalışanları da KKKA’lı hastalarla temasta koruyucu önlemleri almalıdır”
Kişinin keneyi çıkaramadığında en yakın sağlık kurumuna gitmesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Şerife Akalın, “Kırım- Kongo kanamalı ateşinden korunmak için; tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda kene olup olmadığını kontrol etmeli, kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden, çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile çıkarmalıdır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Sağlık çalışanları da KKKA’lı hastalarla temasta koruyucu önlemleri almalıdır” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir
Pili bu kez çocuklar değil yetişkin bir kişi yuttu
Denizli’de 39 yaşındaki hastanın yuttuğu pil, yapılan operasyonla midesinden çıkartıldı. Çocuklar ve ileri yaş grubunda daha sık görüldüğüne yabancı cisim yutma vakalarının nadir örneklerinden birisinin yaşandığı olayda acil müdahale hayat kurtardı.
Doğum günü partisinden dönen nişanlı çift ağaca saplanan otomobilde can verdi
Denizli'de doğum günü partisinden dönen nişanlı çift, ağaca saplanan otomobilde can verdi. Alkollü olduğu iddia edilen sürücünün, direksiyon hakimiyetini kaybederek ağaca çarptığı kaza güvenlik kamerasına yansıdı.
Ayva üretiminde kalıntısız tarım için üreticilere tuzak dağıtıldı
Denizli’de nar, ayva ve üzüm bağlarında kalıntılarla mücadele amacıyla üreticilere Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Akdeniz meyve sineği zararlısına karşı feromon-tuzak dağıtıldı.
Modifiye araç meraklıları Babadağ’da buluşuyor
Denizli’nin Babadağ Belediyesi modifiye araç meraklılarını bir araya getirecek büyük bir festivale ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 24 Ağustos’ta gerçekleşecek festivalde gösteriler, müzik ve eğlence bir arada olacak.
Sondaj yapılırken doğalgaz hattı patladı
Denizli'nin Pamukkale ilçesinde sondaj çalışması esnasında doğalgaz ana boru hattında patlama meydana geldi. Patlamanın ardından gökyüzünde yükselen yoğun beyaz dumanlar ve etrafa yayılan gaz kokusunun müdahaleler sürüyor.
Motosiklet tutkunu genç kız kazada hayatını kaybetti
Motosiklet tutkunu genç sürücü geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.