© Haber Acıpayam 2022

Ofiste ve toplu taşıma araçlarında koronavirüsten korunmak mümkün

Uzman doktorlar, koronavirüse karşı toplu taşıma araçlarında ve ofislerde uyulması gereken basit ama etkili kuralları anlatan videolar hazırladı.



Birçok ülkede sağlık hizmeti sunan Doku Medical, koronavirüs salgınından korunmanın basit ama önemli yollarını kamuoyuyla paylaştı. Türkçe, İngilizce ve işaret dili çevirileriyle paylaşılan videolarda uzman doktorlar toplu taşıma araçlarında ve ofis ortamında virüs salgınından korunmanın yollarını anlattı.


Ofislerde virüs salgınından nasıl korunabileceğimize yönelik yöntemleri paylaşan Uzman Doktor Şerafettin Saraçoğlu, ortamı temiz tutmanın ve çalışanlarla mesafenin korunmasının öneminden bahsetti.



Saraçoğlu’na göre toplu taşıma araçları ve ofislerde uyulması gereken kuralların bazıları şöyle:


"Toplu taşıma araçlarında mümkün olduğunca az noktayla temas edilmeli, ayakta seyahat ediliyorsa tek bir noktadan tutularak destek alınmalı. Mümkünse eldiven kullanılmalı.


Eldiven kullanamadıysak araçtan iner inmez eller yıkamalı veya dezenfekte edilmeli. Başkalarının sağlığı için eller temizlenmeden hiçbir noktaya temas etmemeli.


Toplu taşıma araçları kalabalıksa bir sonraki araç beklenmeli.


Ofis sürekli havalandırılmalı, ortama mümkün olduğuna tez hava girmeli. Bu mümkün değilse çalışanlar aralıklarla dışarıya çıkıp temiz hava almalı.


Masa ve bilgisayar klavyesi günde birkaç kez temizlenmeli.


İşyeri izin veriyorsa evden çalışma modeline geçilmeli."



Çocuklar için önlemler


Uzman Doktor Bengisu Özarslan ise eğitimlerine ara verilen çocukları virüs salgınından korumak için bazı yöntemleri anlattı. Çocukların toplu ulaşım araçlarından uzak tutulması gerektiğini belirten Dr. Özarslan, "Çocukların ellerinin, yüzlerine ve ağızlarına temas ettirilmemesi sağlanmalı." dedi.


Uzmanlar, bugünlerde çok sık kullanılan el dezenfektanları ile ilgili uyarılarda da bulunuyor. Uzman Doktor Emre Kaynak, dezenfektanların suya ulaşamama durumunda devreye girmesi gerektiğini vurguladı.

İlginizi Çekebilir

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Kalp hastalığı olan bebek, ambulans helikopterle Ankaraya sevk edildi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde doğuştan kalp hastası olan 4 günlük bir bebek, uzman bir ekip tarafından ameliyat edilmek üzere ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edildi.

Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAKtan destek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

TÜM HABERLER