© Haber Acıpayam 2022

Prof. Dr. Kumsar: “Elazığ depremi Denizli için deprem riski oluşturmuyor"

Türkiye’de ardı ardına devam eden depremlere ilişkin açıklama yapan Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar, Elazığ’da meydana gelen depremin Denizli için şu anlık risk olmadığını söyledi.

Türkiye genelinde ve geçtiğimiz aylarda Denizli’nin Acıpayam, Bozkurt ve Çardak ilçelerinde meydana gelen ve hala devam eden depremler sonrası Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar, önemli açıklamalarda bulundu. Elazığ’da yaşanan depremin Denizli’deki aktif olan fayları harekete geçirme riskinin şu anda olmadığını ifade eden Kumsar, "Elazığ’da meydana gelen deprem Türkiye’nin aktif olan iki büyük fay zonelarından bir tanesinde dolayısıyla zaman zaman bölgede farklı büyüklüklerde depremlerde meydana gelecektir. Mart ayında Acıpayam ovasında 5,5 büyüklüğünde bir deprem yaşadık. Bu depremin artçıları hala devam ediyor. Çardak, Bozkurt’ta ağustos ayında meydana gelen depremin artçıları hala devam ediyor. Bu meydana gelen küçük yani 1,0-1,5-2,0 bazen 3,0 yaklaşıyor. O depremler o büyüklükte ki depremler meydana gelen önceki depremin artçıları. Diğer şu andaki Elazığ depreminin bunlarla herhangi bir ilişkisi yok şu anda bağlantısı yok” dedi.

“Önemli olan kentlerimizi depreme hazır hale getirmemiz lazım”
Türkiye’de bulunan fay bölgelerinden dolayı sürekli deprem beklentisi içerisinde olduklarını dile getiren prof. Dr. Kumsar, “Elazığ’da yaşanan deprem Doğu Anadolu fayı üzerinde aktif bir fay zone olan bir deprem dolayısıyla bu bölgede 6.0 üzerinde depremlerin sürekli beklendiği fay zone burası. Önemli olan kentlerimizi, yaşam alanlarımızı buna hazır hale getirmemiz lazım. Dolayısıyla yapılaşma açısından diğer toplanma alanları açısından vs. yapılarımızı önceden güçlendirmemiz lazım. Jeolojik yapıyı, zemin çalışmalarını jeo-teknik olarak önceden çalışmamız lazım ona göre hasar görebilecek yapıları önceden belirleyerek bu depreme karşı eğer dayanıksızsa bu yapılar ile ilgili hızlı bir şekilde iyileştirme ve yahutta yenileme yapmamız lazım” şeklinde konuştu.

“Denizli’yi etkileyecek olan deprem maksimum 6,8”
Ege bölgesinde çok sayıda aktif fay hattının olduğunu sile getiren Prof. Dr. Kumsar, “Hem Kuzey Anadolu fayı hem Doğu Anadolu fayı beraberinde egede burada ki faylar aktif çok sayıda fay var. Ve bu fayların farklı zamanlarda farklı büyüklüklerde deprem üretme potansiyelleri çok zamanı geldiğinde her fay tekrar kırılacaktır. Acıpayam ve Bozkurt depremleri Denizli havzasındaki beklediğimiz, büyüklüğünü daha önce hesapladığımız depremlerden bağımsız depremler bunlar. Denizli ovasını etkileyecek olan depremin maksimum büyüklüğünü 6,8 olarak ön gördük, çalıştık, bunu yayınladık” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

Ev olarak kullanılan iş hanında çıkan yangında 17’si çocuk 21 kişi kurtarıldı

Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde ev olarak kullanılan iş hanında çıkan yangında 17'si çocuk 21 kişiyi itfaiye ekipleri tarafından tahliye edildi.

Denizli'de minibüs yolcu otobüsüyle çarpıştı: 1 ölü, 13 yaralı

Denizli'de minibüs ile şehirlerarası yolcu otobüsü çarpıştı. Minibüsün devrildiği, otobüsün yoldan çıktığı kazada otobüs şoförü hayatını kaybederken, 13 kişi de yaralandı.

Genç sağlık çalışanın öldüğü kazada ehliyetsiz sürücü tutuklandı

Denizli'de direksiyon kursuna giden genç fizyoterapistin yaya geçidinden yolun karşısına geçeceği sırada araçla çarparak ölümüne sebep olan ehliyetsiz sürücü tutuklandı.

Kadın çiftçinin cinayetini HTS kayıtları aydınlatacak

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde 2 yıl önce asma yaprağı toplamaya gittiği tarlada öldürülen Hatice Baysal cinayetinde, tutuklu şüpheliye ait HTS kayıt kayıtlarının incelenmesine karar verildi.

5 toprak küpün içerisinde insana ait kemik parçaları bulundu

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde, su borusu döşemek için açılan çukurda bulunan toprak tüpten insana ait olduğu belirlenen kemik parçaları çıktı. Kemiklerin milattan önce 1500 yılına ait olduğu değerlendirilirken, 4 küpün daha belirlendiği bölgede kazı çalışması başlatıldı.

Fabrika yerleşkesinde çıkan yangında 6 işyeri zarar gördü

Denizli'de 30 işyerinin bulunduğu eski fabrika yerleşkesinde çıkan yangında korku dolu anlar yaşandı. Tekstil, marangoz, mobilya ve cam imalathanelerinin bulunduğu işyerlerindeki yangına çok sayıda itfaiye ekibiyle müdahale edilirken, ilk belirlemelere göre 6 dükkan zarar gördü.

TÜM HABERLER