© Haber Acıpayam 2022

Renklerde soluklaşma veya sararma ‘katarakt’ belirtisi

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Murat Ayan, renklerde soluklaşma veya sararmanın katarakt belirtisi olduğunu söyledi.


Okuma zorluğu, çift görme, renklerde soluklaşma veya sararma gibi belirtilerin görme probleminin katarakta işaret olduğunu birçok uzman dile getiriyor. Büyük Anadolu Hastaneleri Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Murat Ayan, özellikle ileri yaşlarda ve bazı sağlık sorunları ile ortaya çıkan görme problemi kataraktın, tedavisinin olduğunu ifade etti.


Kataraktın yaş, metabolik, travma, ilaçlar ve doğumsal nedenlerle ortaya çıkabileceğini belirten Opr. Dr. Murat Ayan, “Katarakt göz merceğinin saydamlığını yitirmesi ile oluşan bir hastalıktır. Görmeyi sağlamamız için baktığınız görüntünün cismin görüntüsünün retina üzerine düşmesi gerekmektedir. Retina bu görüntüyü fizyolojik değişikliklerle beyine iletilir ve görme algılanır. Önemli olan retina dediğimiz tabaka üzerine görüntünün ilk etapta düşmesi bunu sağlayan göz de iki tane önemli doku vardır. Gözünüz tabakası saat camı gibi olan gözün saydam tabakası ikincisi de orta ön kısmında yer alan göz merceğidir. Saydamlığı bozulan lens isli, buzlu veya lekeli cam gibi olur ve görme ile ilgili şikayetler başlar. Işığa karşı hassasiyet, Okuma zorluğu, çift görme, renklerde soluklaşma veya sararma, gece görüşünde bozulma gibi belirtiler verir. Gözlerden birinde veya ikisinde birden meydana gelebilir. Bir göz genellikle diğerine göre daha fazla etkilenir. Katarakt olgunlaştığında cisimler şekilsiz bulanık veya zayıf görülür” dedi.



“Tedavisini geciktirmeyin”


Tedavi aşamasından da bahseden Dr. Ayan, şunları söyledi:


“Katarakt genellikle yaşa bağlı olarak oluşmakla birlikte, çeşitli metabolizma hastalıkları, göze gelen darbeler, diyabet, göz içi iltihapları, uzun süreli kortizon kullanımı da etkisi vardır. Yaşlanan insanlarda kırışıklıklar ve saçtaki beyazlamalar gibi kataraktla da karşılaşılır. Erken dönemlerinde ufak numara değişiklikleriyle gözlük numarası değişikleri ile biraz daha görme idare edebilir ama orta ileri düzey katarakta yapılacak tek tedavi yöntemi cerrahidir. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte katarakt ameliyatları çok rahat bir şekilde kişinin korkmasına gerek kalmadan yapılmaktadır.”

İlginizi Çekebilir

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Kalp hastalığı olan bebek, ambulans helikopterle Ankaraya sevk edildi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde doğuştan kalp hastası olan 4 günlük bir bebek, uzman bir ekip tarafından ameliyat edilmek üzere ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edildi.

Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAKtan destek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

TÜM HABERLER