© Haber Acıpayam 2022

Türkiyeye 1,5 milyon grip aşısı

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği girip aşısı Malatya’ya geldi. Depolarda bulunan aşılar, talep eden vatandaşlara e-nabız sistemine göre vurulmaya başlanacak.


Grip aşısı için daha önce eczanelerde yapılan listeler iptal edildi. Aşıyı öncelikli olarak yaptıracak olan vatandaşların e-Nabız sistemine yüklendiği bildirildi. Bu kapsamda vatandaşların sistemlerine giriş yaparak öncelikli olup olmadığını kontrol etmesi gerekiyor. Konuyla ilgili bilgi veren Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, geçen sene 1 milyon 300 bin doz aşının geldiğini ifade edip, bu sene ise yoğun talebe rağmen 1 milyon 500 bin doz civarı aşının geleceğini söyledi.


Sönmez, "Dün itibariyle aşı depolara giriş yaptı. Bu sene pandemiden dolayı maalesef çok ciddi bir talep oldu. Geçen sene 1 milyon 300 bin aşı Türkiye’ye ulaşmıştı. 1 milyon 300 aşı yaptık. Geçen sene 1 milyon 300 doz aşıda bile sıkıntı yaşadık. Bu yıl 1 milyon 500 aşı aşının geldiği söylendi. Şu an depolara parti parti şeklinde geliyor. Birinci parti 500-600 bin adet Türkiye’ye dağıtım sağlandı. Şimdi vatandaşlarımız bu aşıya nasıl ulaşacağız ne yapacakların bilgisine hakim değiller. Onunla alakalı yanlış bir algı var. Çünkü eskisi gibi gidip ücretle alabileceklerini düşünüyorlar. Ama şu an talep çok ama maalesef yeterli sayıda aşı olmadığından dolayı Sağlık Bakanlığı buna bir sınırlama getirdi. Şöyle ki reçete karşılığında olacak reçete olmadan kesinlikle verilmeyecek” dedi.


Grip aşısının herkese yapılmayacağını kaydeden Sönmez, kimlerin aşı yapacağının e nabızda belli olacağını dile getirerek, ”Vatandaşlarımız öncelikli aile sağlığı merkezlerine gitmeden sağlık Bakanlığı’nın uygulaması var telefonlarında e-nabız’a indirecekler. E-nabız’a girdiklerinde yeni bir buton getirildi. Sağlık Bakanlığı bu butonda influenza risk durumu sorgulama butonumuz her hasta kendi durumunu sorgulayabilecek” şeklinde konuştu.


Grip aşısının öncelikle 65 yaş üstü ama kronik rahatsızlığı olanlara vurulacağını vurgulayan Sönmez, “Kronik rahatsızlık grubuna giren hastalıklar var. Olabilir organ nakli olan hastalar olabilir. Bunlar Sağlık Bakanlığı kendisi kategorize ettiği için bunlarla ilgili yeterli bilgiye sahip değiliz. Ama e-nabız’da herkesin güncel bilgisi mevcut. Onun için aile sağlığı merkezlerine gitmeden mutlaka e-nabız’dan baksınlar onda sonra gitsinler. Çünkü bugün depolara geldiğini öğrenen hastalar ciddi şekilde eczanelere ve sağlık ocaklarına yoğunluk oluşturuyor. E-nabız’dan baksınlar eğer risk grubundalarsa aile sağlığı merkezine gidecekler. Aile hekimleri onlara aşılarını yazacak reçetelerine eczaneye gelecekler bir sisteme işleyeceğiz. Sistemde evet kabul ettiyse bizde deponun sistemine düşecek depoda bize çıkış yapabilecek. Çünkü 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı sahip hasta sayımız 20-25 milyon civarında” diye konuştu.


Grip aşısının korona virüse faydası olmadığını da vurgulayan Sönmez, “Hastalarda şöyle bir yanılgı var. Ben grip aşısı olursam koronda korunurum diye. Maalesef grip aşısının koronaya karşı herhangi bir faydası yok “ ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

Havaların ısınmasıyla tozun etkisini hissettirdiği enkaz kentte yaşayan vatandaşlara maske uyarısı

HATAY (İHA) – Depremin vurduğu Hatay’da yaşayan vatandaşlara, uzmanından maske takmaları konusunda uyarı geldi. Doktor Ercan Nural, astım ve alerjik reaksiyonu olan hastalarda toza bağlı olarak geçmeyen öksürükler, burun akıntıları ve hapşırıklar görüldüğünü söyledi.

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Kalp hastalığı olan bebek, ambulans helikopterle Ankaraya sevk edildi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde doğuştan kalp hastası olan 4 günlük bir bebek, uzman bir ekip tarafından ameliyat edilmek üzere ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edildi.

TÜM HABERLER