© Haber Acıpayam 2022

Virüsleri boğazda durdurun

Yeni tip koronavirüs bir çok ülkede can almaya devam ediyor. Virüsün bulaşmasını önlemek için alınacak tedbirler konuşulurken, enfekte bireylerin bu süreci nasıl yürüteceği ise önemli bir soru işareti bırakıyor. Enfekte olan bireylerin de almaları gereken tedbirler olduğunu belirten Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Turgut, virüslerin vücuda giriş yeri olan boğazda durdurulması için tavsiyelerde bulundu.


Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüsten korunmak için virüslere karşı uygulanan genel kuralların geçerli olduğunu ifade eden Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Kliniği Şefi Prof. Dr. Suat Turgut, hastalığın ilk 3-4 gün boğaz ağrısı yaptığını ve bu dönemde virüslerin boğaza yerleşmemesi için boğazın temiz tutulması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Suat Turgut, alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı: “Genel hijyen kurallara uymak, ellerimizi yıkadığımız gibi ağzımızı ve burnumuzu da yıkamak önemlidir. Ellerimizi sabunla yıkamak, sabun yoksa antiseptikler ya da alkol kullanmak, boğazımızı temizlerken de içeriğinde propolis, ekinezya ve kekik olan spreyler kullanmak uygun olacaktır.”



“İlk üç gün önemli”


Koronavirüs için ilk belirtinin boğaz ağrısı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Suat Turgut, virüslerin boğaza yerleştikten sonra ilk üç-dört gün ağrı yaptığını, bu dönemde tedbir alınmasının önemli olduğunu belirterek, “Virüsler burundan ve ağızdan giriyor. Bu bölgedeki lenf dokularına yapışarak oralarda çoğalmaya başlıyor. İlk belirtileri genizde ve boğazda yanma ve ağrı şeklindedir. Çoğalma belli bir limite gelince (10-14 gün) genel hastalık belirtileri çıkar. Alt solunum yoluna intikal ederek pnomoni - zatüre belirtileri verebilir. Bu arada tabloya yüksek ateş, kas ağrısı ve solunum güçlüğü de eşlik eder. Hasta boğuluyormuş hissine kapılır. Hasta kişinin acil olarak hastaneye başvurması, 112 acil servisi araması ve maske takması önemlidir” dedi.



“Propolis doğal antiseptik”


Doğal antibiyotik olarak tanımlanan propolisin tedavi amaçlı kullanılabileceğini belirten Prof. Dr. Suat Turgut, “Propolis arıların kovanlarını korumak, dışarıdaki virüs, bakteri ve böceklerin girmesini engellemek için kullanır. İçinde 180 farklı bileşik tanımlanmıştır. Çok sayıda virüs üzerinde inhibitör etkisi vardır. Kekik virüslerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olduğu gibi toksin atımını da destekler. Ekinezyanın, güçlü antiviral etkilerini ortaya koyan pek çok araştırma vardır” diye konuştu.


"Boğazınızı temiz tutun”


Prof. Dr. Suat Turgut Boğazı temiz tutmak için yapılabilecekleri şöyle sıraladı:


“Ellerinizi sık sık yıkayın. Ellerinizi ağzınıza ve burnunuza götürmeyin. Ellerinizi yıkadığınız gibi burun, boğaz, dil ve dişlerinizi de gün içinde birkaç kez yıkayabilirsiniz. Sirkeli su ile gargara yapabilirsiniz. Boğaz spreyleri kullanabilirsiniz.”

İlginizi Çekebilir

Havaların ısınmasıyla tozun etkisini hissettirdiği enkaz kentte yaşayan vatandaşlara maske uyarısı

HATAY (İHA) – Depremin vurduğu Hatay’da yaşayan vatandaşlara, uzmanından maske takmaları konusunda uyarı geldi. Doktor Ercan Nural, astım ve alerjik reaksiyonu olan hastalarda toza bağlı olarak geçmeyen öksürükler, burun akıntıları ve hapşırıklar görüldüğünü söyledi.

“Yaza formda girmek için haftada 150 dakika yürüyün”

Yaz mevsimine formda girmek adına şimdiden dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, “Su içmeyi ihmal etmeyin, günde ortalama 2-2.5 litre su içme hedefinize mutlaka ulaşın. Hareketinizi artırın ve haftalık minimum 150 dakika egzersiz süresini hedefleyin. Bilimsel olmayan diyetlerden uzak durun. Tükettiğiniz meyvelerin porsiyon miktarına dikkat edin. Probiyotiklerin gücünden faydalanın” dedi.

Uzmanından bebek isteyen çiftlere beslenme önerileri

Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu doğurganlığı etkileyen faktörlere dikkat çekerken, hamile kalmada sperm ve yumurta kalitesinin, sperm ve yumurta kalitesinde de beslenmenin önemli rolü olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Akıçgözoğlu, “Kadınlar hayatı boyunca oluşacak tüm yumurta sayısı genetik olarak belirlenmiş olarak dünyaya gelirler. Sonradan bu sayıyı artıracak önlemler alamazlar. Ancak yumurtalarının kalitesini iyileştirmek ve bunu yaparak doğal olarak gebe kalmayı kolaylaştırmak için atabilecekleri adımlar var” diyerek önerilerde bulundu.

Bölgenin ilk kapalı yöntemle tüp açma operasyonu Tatvanda gerçekleştirildi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Mediha Kübra Ceylan tarafından bölgede ilk olan kapalı yöntemle tüp açma operasyonu gerçekleştirildi.

Hava değişimleri nedeniyle grip vakaları arttı, servisler doldu

Trabzon’da havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü belirtildi.

Kalp hastalığı olan bebek, ambulans helikopterle Ankaraya sevk edildi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde doğuştan kalp hastası olan 4 günlük bir bebek, uzman bir ekip tarafından ameliyat edilmek üzere ambulans helikopterle Ankara’ya sevk edildi.

TÜM HABERLER