Yazın mantar hastalıklarına dikkat
ACIPAYAMEn sık rastlanılan cilt hastalıklarından olan ve yaz aylarında daha çok görülen mantar enfeksiyonu hakkında açıklamalarda bulunan Özel Denizli Tekden Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar (Cildiye) uzmanı Uzm. Dr. Ali Yaşar, mantar hastalığının ayaklar başta olmak üzere saç ve tırnaklarda da görülebilen bulaşıcı mikropların oluşturduğu enfeksiyonlardan kaynaklandığını söyledi.
Mantar hastalığının başlıca nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler veren Özel Denizli Tekden Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Uzm. Dr. Ali Yaşar, mantar enfeksiyonun yaz aylarının gelmesiyle beraber artış gösterdiğini belirtti. Dr. Ali Yaşar, “Havaların ısınmasıyla birlikte ciltte oluşan terleme nedeniyle mantar enfeksiyonları yaz aylarında daha fazla görülmektedir. Özellikle ayaklarda mantar şikayetlerini daha çok görüyoruz. Ayak mantarı ayakta kaşıntı, kızarıklık, deri soyulması ve şişlik gibi belirtiler vermektedir. Mantar enfeksiyonları bulaşıcı olduğu için ortak kullanım alanlarında özellikle çok dikkat etmek gerekir.Mantar enfeksiyonu riskine karşı ortak kullanım alanlarından mümkün olduğunca uzak durmak lazım. Başkasının giydiği terlik ve ayakkabıları giymemek gerekiyor. Ayak mantarı çok sık karşımıza çıksa da bazen el, yüz, saçlı deri ve tırnaklarda görebiliyoruz. Tırnak mantarı içlerinde tedavisi en zor olan türdür. Tedavisi uzun sürer ve ağızdan çeşitli ilaçlar kullanmayı gerektirir. Saçlı deri mantarı ise daha çok çocuklarda görülüyor. Ergenlik sonrası dönemde çok görülmez. Daha çok hayvanlardan bulaşır ve hayvan teması yapan çocuklarda görülüyor” dedi.
“Yaz aylarında leke mantarını çok sık görmekteyiz”
Leke mantarının diğer mantar türünden farkını anlatan Uzm. Dr. Ali Yaşar, “Bu mantar çeşitleri dışında bir de ciltte leke mantarı dediğimiz kahverengi, pembemsi ve beyaz lekeler şeklinde olan bir leke mantar türümüz vardır. Bu mantar türü diğerlerine göre bulaşıcı değildir. Çünkü bu mantar vücudumuzda bulunan bir mantar türünün üremesi sonucu oluşur. Yaz aylarında leke mantarını çok sık görmekteyiz ve tedavisi kolaydır. ” diye konuştu.
“Mantar tedavisindeki en büyük hatalardan birisi tedavinin kısa sürede bırakılması”
Mantar hastalıklarından korunmanın en önemli yollarından birisinin temizlik olduğunu dile getiren Dr. Yaşar, “Mantardan korunmak için özellikle ayak için parmak aralarımızın düzgün yıkanması ve kurulanması, çok kapalı ayakkabıların giyilmemesi, pamuklu çoraplar giyilmesi lazım. Eğer tüm bu önlemlere rağmen mantarımız varsa doktora gidip gerekli tedavileri almak lazım. Mantar tedavisindeki en büyük hatalardan birisi tedavinin kısa sürede bırakılması ve iyileştiğinin zannedilmesi fakat mantar biraz sinsi bir hastalıktır. İyileşmiş gibi görünür ama tam geçmediği için bir süre sonra yine başlar. Birçok hastalıkta olduğu gibi mantar hastalığında da bir uzmana başvurmak ve tedaviyi yarıda kesmemek çok önemlidir” ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir
İnat etti, 700 rakımda muz yetiştirdi
Denizli'nin Buldan ilçesinde dokumacılık yapan Hasan Esen, 2 yıl önce Kuşadası'ndan askerlik arkadaşının getirdiği muz fidanıyla başladığı mücadelesinde mutlu sona ulaştı.
Pili bu kez çocuklar değil yetişkin bir kişi yuttu
Denizli’de 39 yaşındaki hastanın yuttuğu pil, yapılan operasyonla midesinden çıkartıldı. Çocuklar ve ileri yaş grubunda daha sık görüldüğüne yabancı cisim yutma vakalarının nadir örneklerinden birisinin yaşandığı olayda acil müdahale hayat kurtardı.
Doğum günü partisinden dönen nişanlı çift ağaca saplanan otomobilde can verdi
Denizli'de doğum günü partisinden dönen nişanlı çift, ağaca saplanan otomobilde can verdi. Alkollü olduğu iddia edilen sürücünün, direksiyon hakimiyetini kaybederek ağaca çarptığı kaza güvenlik kamerasına yansıdı.
Ayva üretiminde kalıntısız tarım için üreticilere tuzak dağıtıldı
Denizli’de nar, ayva ve üzüm bağlarında kalıntılarla mücadele amacıyla üreticilere Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Akdeniz meyve sineği zararlısına karşı feromon-tuzak dağıtıldı.
Modifiye araç meraklıları Babadağ’da buluşuyor
Denizli’nin Babadağ Belediyesi modifiye araç meraklılarını bir araya getirecek büyük bir festivale ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 24 Ağustos’ta gerçekleşecek festivalde gösteriler, müzik ve eğlence bir arada olacak.
Sondaj yapılırken doğalgaz hattı patladı
Denizli'nin Pamukkale ilçesinde sondaj çalışması esnasında doğalgaz ana boru hattında patlama meydana geldi. Patlamanın ardından gökyüzünde yükselen yoğun beyaz dumanlar ve etrafa yayılan gaz kokusunun müdahaleler sürüyor.