© Haber Acıpayam 2022

Zayıflamak isteyenler mide balonuyla hayalini kurdukları görünüme kavuşuyor

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi’nin başarılı hekimlerinden Op. Dr. Özgür Kaya, mide balonlarının cerrahi kriterlere uygun olmayan bireylere uygulandığını belirtti.

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi hekimlerinden genel cerrahi, obezite ve metabolik cerrahi uzmanı Op. Dr. Özgür Kaya mide balonu hakkında merak edilenleri açıkladı, önemli bilgilendirmelerde bulundu. Op. Dr. Özgür Kaya, “Mide balonu, cerrahi dışı endoskopik zayıflama yöntemlerinden bir tanesidir. Mide balonu obezite tedavisinde, cerrahi kriterlere uygun olmayan bireylere uygulanır. Mide içine yerleştirilen balon sayesinde bireyin aldığı öğünlerdeki gıda miktarında azalma görülür. Böylece az gıda tüketerek, uzun süre tok kalma durumu olur” dedi.

Mide balonunun kimlere uygulanacağını açıklayan Dr. Özgür Kaya, “Mide balonu endoskopik yöntemle uygulanacaksa, öncelikle endoskopi ile mideye bakıyoruz ülser, gastrit, kitle lezyonu var mı kontrol ediyoruz. Eğer mide de ülser, gastrit veya kitle varsa değerlendirmeye alıyoruz. Bu tür hastalara uygulanamaz, önce tanı ve tedavi süreci olur. Daha sonra kontrol için endoskopi yapılarak, balon uygulaması yapılabilir” ifadelerini kullandı.

“Mide balonları mide de yer işgal eder ve böylece yemek yeme ihtiyacını azaltır”
Mide balonu çeşitleri ve uygulama yöntemlerini söyleyen Dr. Kaya, “Mide balonları; havalı, sıvı, 6 aylık, yıllık, yutulabilir ve endoskopik modeller olmak üzere, farklı tiplerde bulunmaktadır. Ayrıca sıvı modeller ve yıllık modeller içinde ayarlanabilir modelleri de vardır. Zaman içinde, balonun içindeki sıvı miktarı azaltılır veya artırılır. Hastanın toleransına göre ayarlamalar yapılabilir. Mide balonları endoskopi yöntemi ile veya endoskopisiz yöntem ile takılabilir. Endoskopi yönteminde hastaya kısa süreli sedasyon dediğimiz anestezi verilir. Mideye bakıldıktan sonra, havalı veya sulu model olarak balon yerleştirilir. Yutulabilir mide balonlarında ise hap şeklindedirler, suyla yutulur, röntgen eşliğinde balon görülür ve özel sıvı verilir. Mide balonları mide de yer işgal eder ve böylece yemek yeme ihtiyacını azaltır. Avantajı ise kolay uygulanıyor olmasıdır. Hastalara beslenme şekli öğretilir. 3-4 gün sıvı diyet yapıldıktan sonra katı gıdaya geçilir. Katı gıdalarda önemli olan protein ve sebze ağırlıklı beslenme düzeninin olması gereklidir. Katı ve sıvı gıda tüketiminde farkının yapılması da oldukça önemli bir rol oynar. Yani katı gıda tüketirken, sıvı bir içecek içilmemesi gerekiyor” dedi.

İlginizi Çekebilir

Denizli'de toplu ulaşım 23 Nisan’da ücretsiz olacak

Denizli Büyükşehir Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusunun tüm şehirde doyasıya yaşanması amacıyla belediye otobüslerini vatandaşların hizmetine ücretsiz olarak sunacak.

Denizli’de iş kazasında üzerine forklift devrilen genç hayatını kaybetti

Denizli'nin Honaz ilçesinde mermer fabrikasında üzerine forklift devrilen 28 yaşındaki işçi, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Denizli’de düzenlenen sahte bal operasyonunda 4 tonun üzerinde ürün ele geçirildi

Denizli’nin Pamukkale ilçesinde bir işletmede sahte ve etiketsiz bal üretimi yapıldığı ihbarı üzerine yapılan denetimde toplam 4 bin 238 kilogram bala el konulurken, işletme hakkında yasal işlem başlatıldı.

Pazarda etiketsiz ve ambalajsız ekmek satan esnaf hakkında işlem yapıldı

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne yapılan ihbar üzerine denetim gerçekleştiren ekipler pazar yerinde etiketsiz ve ambalajsız ekmeklere el koydu. Yapılan açıklamada, halk sağlığını korumaya yönelik denetimlerin aralıksız devam edeceği vurgulandı.

Denizli'de 500 yataklı Acil Durum Hastanesi hizmete girdi

Denizli’de yapımı tamamlanan Acil Durum Hastanesi hizmet vermeye başladı. 47 bin metrekarelik alanda 3 katlı 7 bloktan oluşan hastanede açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Berna Öztürk, mevcutta 3 poliklinik ile hizmet verdiklerini yaklaşık 4 ay içerisinde Denizli Devlet Hastanesinin tüm birimleriyle taşınmasının planlandığını açıkladı.

Denizli Güney’de 4.0 büyüklüğünde deprem

Denizli’nin Güney ilçesinde 4.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, Denizli kent merkezinin yanı sıra Buldan, Sarayköy ilçeleri ile Uşak ve Aydın’da da hissedildi.

TÜM HABERLER