Kooperatif borçları yeniden yapılandırılıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kooperatif borçları yeniden yapılandırılıyor
Ak Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, TBMM’de kabul edilerek yasalaşan kanun tasarısına eklenen madde ile kooperatif borçlarının yapılandırıldığını cezalı faiz borcunun yüzde 9 dan yüzde 3’e düşürüldüğünü ve ödeme kolaylığı getirildiğini açıkladı.
 TBMM’de kabul edilerek yasalaşan tasarıya eklenen maddeye göre, Türkiye genelinde 12 bin 20 kişinin yararlanacağı yasal düzenlemeye ilişkin değerlendirmede bulunan Yüksel, TBMM’de görüşülen 443 sıra sayılı kanun tasarısının 53. Maddeden sonra eklenen madde ile gelen muaccel durumda bulunan Kooperatif üyelerinin borçlarının yeniden yapılandırıldığını belirtti. Milletvekili Yüksel, %9 olan cezalı faiz oranının yüzde 3’e çekilerek Türkiye geneli yaklaşık 11. 272.144 TL olan çiftçi faiz borcunun silindiğini söyledi. 

Ak Parti iktidarı olarak Türkiye’nin en ücra köşesindeki vatandaşın dahi içinde bulunduğu sıkıntıyı bildiklerini ve çözüme kavuşturmak için her türlü yasal düzenlemenin yapılması için gerekli gayreti ortaya koyduklarını kaydeden Yüksel, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da vatandaşların sorunlarını çözmeye devam edeceklerini söyledi. 

Milletvekili Yüksel, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi, “2012 yılında yaşanan kuraklıktan dolayı meydana gelen kaba yem üretiminde düşüş yaşanması nedeniyle üreticilerimiz olumsuz yönde etkilendiler. Ayrıca bazı bölgelerde yaşanan hayvan hastalıkları da et ve süt ürünlerindeki kayıpları artırdı. 

Bu olumsuz koşullar nedeniyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından kredi kullanan kooperatifler borçlarını ödeyemeyerek muaccel duruma düşmektedirler. Muaccelliye işleminin başlaması durumunda kalan borç temerrüt faizi ile yüzde 9 birlikte geri istenmektedir. Bu durumda olan ve borcunu ödeyemeyen kooperatif ortağı çiftçilerimiz için yasal takip işlemi başlatılmakta ve icra işlemleri uygulanmaktadır. Muaccel durumda olan borçların yeniden yapılandırılmasıyla yasal takip işlemleri durdurulacak. 

Yüzde 9 olan temerrüt faizi kaldırılacak, faiz oranı sözleşmedeki yüzde 3’e geri çekilerek ve yeniden taksitlendirilmek suretiyle kooperatif üyesi çiftçilerimizin ve kooperatiflerimizin borçları ertelenecektir. Yeniden yapılandırmayla ödenemez durumda olan kredilerin geri dönüşümü sağlanabilecek ve kooperatif ortağı çiftçilerimiz iktisadi ve sosyal açıdan rahatlamış olacaktır. 

Borcunu ödeyemediği için muaccel durumda olan Türkiye geneli Kooperatif sayısı 601 adettir. Muacceliyetten kurtulacak olan üye sayısı da 12.020 kişidir. Muaccel durumda bulunan kredi miktarı 187. 869.060 TL’dir. Bu durumda olan kooperatiflerin borçlarının yeniden yapılandırılması ile cezalı faiz borçları yüzde 9’dan yüzde 3’e çekilecektir. Buna göre Türkiye genelinde, toplamda 11.272.144 TL cezalı faizden vazgeçilmiş olacaktır” dedi. 

YÜKSEL, KOOPERATİF ÜYELERİNE ÇAĞRIDA BULUNDU
Yüksel, yasaya eklenen maddeye ilişkin detayları şu şekilde aktardı; “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca tarımsal amaçlı kooperatiflere veya bu kooperatiflerin ortaklarına kullandırılan ve bu fıkrayı değiştiren kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle muaccel hale gelen krediler ile ilgili mevzuatı uyarınca yeniden yapılandırılan ancak taksitleri süresinde ödenmeyen kredi alacaklarının bakiye asılları ile ödenmeyen asılların vadesinin başlangıç tarihi itibariyle bu fıkrayı değiştiren kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar yüzde 3 faiz uygulanarak hesaplanacak borç tutarının, bu fıkrayı değiştiren kanunun yürürlüğe girdiği tarihi izleyen 8. Ayın sonuna kadar Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerine başvuruda bulunarak ilk taksit 2015 yılı Ekim ayından başlamak üzere ve her yıl ilk taksitin tekabül ettiği ayda toplam 5 eşit taksit ile, kooperatif tüzel kişiliğine kullandırılan yatırım kredilerinde kalan vade süresinde ödenmesi şartı ile bu alacakların ödenen kısmına isabet eden ferilerin tahsilinden vazgeçilecektir. 

Ödenmesi gereken tutarların her bir taksit sayısı için (1.05) katsayı uygulanacaktır. Bu fıkrayı değiştiren kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce dava konusu edilmiş ve icra takibi başlatılmış alacaklar için borçlunun bu fıkra hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunması halinde davalar sonlandırılacak ve icralar durdurulacaktır. Bu fıkra kapsamında borçları yapılandırılan kooperatif ve ortaklarının borçları müteakiben tasfiye olacak alacaklar hesabından çıkartılarak vadesi gelmemiş hesaplara aktarılacaktır” dedi. 

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ACIPAYAMSPOR'A TAZE KANÖnceki Haber

ACIPAYAMSPOR'A TAZE KAN

HAVUZLU ÇARŞIDA POMPA TESTİSonraki Haber

HAVUZLU ÇARŞIDA POMPA TESTİ

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!