Tarla Günü'nde çiftçilere yeni geliştirilen nohut türleri tanıtıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarla Günü'nde çiftçilere yeni geliştirilen nohut türleri tanıtıldı
Yassıhöyük beldesinde 'Tarla Günü' düzenlendi.
Denizli ve Acıpayam Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün çiftçiye alternatif tarım ürünleri sunabilmek amacıyla hayata geçirdiği projeler kapsamında, Yassıhöyük beldesinde 'Tarla Günü' düzenlendi. Tarla Günü'ne katılan çiftçilere, yeni geliştirilen nohut türleri tanıtıldı.

        Tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması amacıyla Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün de katkılarıyla düzenlenen ve yeni nohut çeşitlerinin tanıtıldığı Tarla Günü'ne, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Ergün Çolakoğlu, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden ziraat mühendisi Oğuzhan Ulucan, Acıpayam Belediye Başkanı Hulusi Şevkan, Yassıhöyük Belediye Başkanı Halil Özonuk, Acıpayam Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdurrahman Oymak, Acıpayam Ziraat Odası Başkanı Ercan Yıldırım ile Oda Meclis Başkanı Yüksel Sürücüoğlu, Sulama Birliği Başkanı Kadir Tıkaç, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Muzaffer Yılmaz, köy muhtarları ile çevre beldelerden çok sayıda çiftçi katıldı.


        Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Ergün Çolakoğlu, yaptığı konuşmada, Denizli'nin 13 bin 789 hektar alanda13 bin 731 tonluk nohut üretimi ile ülkenin önde gelen illerinden biri olduğunu belirtti. Çolakoğlu, bu üretimle Denizli'nin leblebi sektöründe Türkiye'nin lokomotifi konumunda olduğunu söyledi.

        İl Müdürlüğü tarafından bu alanda 2 milyonun üzerinde destekleme ödemesi yaptıklarını belirten Çolakoğlu, "Nohut üretiminde karşılaşılan çeşitli hastalıklar ve sorunlar konusunda araştırma yaparak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa yürütülen çalışmalar sonucunda, halk arasında 'bulut çaldı' ve 'ülker vurdu' olarak bilinen 'antraknoz' hastalığına karşı dayanıklı, bölgenin leblebi üretimine verim potansiyeli yüksek ve makineli tarıma uygun 'Hisar, 'Yaşa', 'Azkan' ve 'Çakır' adlarında nohut çeşitleri geliştirilmiştir." dedi.

        Daha sonra davetliler, yeni nohut çeşitlerinin yetiştirildiği alana geçerek ziraat mühendisi Oğuzhan Ulucan tarafından bilgilendirildi. Ulucan, bu çalışmaların Acıpayam-Yassıhöyük, Serinhisar ve Tavas ilçelerinde 2 yıl süre ile uygulanacağını söyledi.

        Yassıhöyük Belediye Başkanı Halil Özonuk, tanıtımı yapılan nohut çeşitlerinin, çiftçiler için faydalı ve verimli olduğunu belirtti. Özonuk, "Kısıtlı imkanları olan çiftçilerimiz, yeterli geliri elde edememektedir. Bu etkinlikle çiftçilerimiz artık az maliyetle daha fazla üretim yapma imkanını uygulamalı şekilde görmüşlerdir." şeklinde konuştu.

        Acıpayam Ziraat Odası Başkanı Ercan Yıldırım ise bu tanıtım günü sayesinde bundan sonra çiftçilerin atadan görme eski uygulamalara son verip yeni uygulamalardan ders çıkarmaları gerektiğini ifade etti. Ziraat Odası olarak bu konuda her zaman çiftçilere yardıma hazır olduklarını ve çiftçilerin üretim maliyetlerini düşürme adına tohum eleme ve gübre dağıtma makinesi aldıklarını belirten Yıldırım, "Bütün çalışmalarımız, çiftçilerin daha az maliyetle daha fazla üretim yapma imkanını sağlamak içindir." dedi.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
BİZİM STAR ACIPAYAMLILARI COŞTURDUÖnceki Haber

BİZİM STAR ACIPAYAMLILARI COŞTURDU

Üniversitede güvenlik görevlisiydi, doktor olduSonraki Haber

Üniversitede güvenlik görevlisiydi, dokt...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!