ÇAL'DAN ÜLKE EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ÇAL'DAN ÜLKE EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI
Çal ilçesinde, kimya sanayisinde kullanılan ve yılda ithalatına yaklaşık 600 milyon dolar verilen reçinenin doğal yollardan üretimine başlandı.
 Çal Kaymakamlığının öncülüğünde ziraat odası, belediye ve orman işletme müdürlüğünün yer aldığı "Ormandan Reçine Üretimi ve İstihdam Projesi" kapsamında, Sazak yolunda düzenlenen 800 dekarlık özel orman sahasında tören düzenlendi. 

Denizli Valisi Abdülkadir Demir, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'de doğal reçine üretiminin yok denecek kadar az olduğunu, Denizli'de ise reçine üretimi için faydalanılabilecek 46 bin hektar kızılçam ormanının bulunduğunu anlattı. 

Pilot bölge belirledikleri Çal ilçesinde proje kapsamında uygulama başlattıklarını dile getiren Demir, çalışma kapsamında Türkiye'de bu işi yapan firmalarla görüşüldüğünü kaydetti. İlçede yaklaşık 5 bin hektarlık özel orman bulunduğunu ifade eden Demir, "Bunları sadece orman olarak kullanıyoruz. Her ağaçtan bir sezonda yaklaşık 1,5 kilogram reçine alınıyor. Bir aile yılda 20-25 bin lira gelir elde edebilir. Sadece Çal ilçemizin kızılçam ormanını değerlendirdiğimizde 400-500 bin lira gelir görünüyor" dedi. 

Şu anda 100 hektarlık alanda çalışmanın başlatıldığını, beklenen sonucun alınması halinde projenin il geneline yayılacağını vurgulayan Demir, ormanlarda yapılacak reçine üretimi ile yılda 15-20 milyon lira gelir elde edilebileceğini söyledi. 

Dış ticaret verilerine göre reçine ithalatının, türevleri ile yılda 600 milyon dolara yaklaştığını bildiren Demir, "Ham olarak üretilen reçinenin saflaştırılan sıvı kısmına terebentin, tortu kısmına kolofon denir. Kolofonun genelde kimya, kağıt, kozmetik, kauçuk sanayisinde, ağda ve sabun üretiminde, terebentin ise yine kozmetik, boya, ilaç sanayisinde ve parfüm, deterjan üretiminde kullanılıyor" diye konuştu. 

Denizli Orman Bölge Müdürü Ahmet Ersoy ise Türkiye'de reçine üretimine uygun 101 bin hektar orman alanı bulunduğunu, uygun yöntemlerin kullanılması halinde yılda 25-30 bin ton reçine elde etmenin mümkün olduğunu dile getirdi. 

Ersoy, "Denizli'de 571 bin hektar ormanlık alanın 244 bin hektarı kızılçamla kaplı. Bu ormanların 46 bin hektarı reçine üretimine uygun. Çal ilçesinde 100 hektar alanda pilot uygulama başlatıldı. İlk yıllarda 300-350 ton reçine üretimine karşılık 450-500 bin lira gelir elde edilebilecek" dedi. 

Reçine, çapı en az 26 santimetre olan kızılçamlardan elde ediliyor. Bahar aylarında başlanan üretimde ağaçların kabuğu inceltilerek 10-15 santimetre arasında bir kesik açılıyor. Yara metodu ile açılan yerin önüne zımbalanan plastik torbada biriken reçineler, daha sonra toplanarak satılıyor.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
DENİZLİ TÜRKİYE 2. Önceki Haber

DENİZLİ TÜRKİYE 2.

ENGELLERİ KALDIRALIMSonraki Haber

ENGELLERİ KALDIRALIM

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!