55 yaş üzerine kadar süren menopoz meme kanserine yol açabiliyor
ACIPAYAMÖzel Denizli Egekent Hastanesi hekimlerinde Uzm. Dr. Mustafa Tekin, meme kanserinin belirtileri ve tedavi yöntemlerinden bahsederek, “Menopozun 55 yaşın üzerine kadar sürmesi meme kanserine yol açabilir” dedi.
Meme kanseri farkındalık ayı nedeniyle Özel Denizli Egekent Hastanesi’nin başarılı hekimlerinden Genel Cerrahi Uzm. Dr. Mustafa Tekin, önemli açıklamalarda bulundu. Kanserin belirtileri, tedavisi, oluşu gibi konuları ele alan Dr. Tekin, “Her 8 kadından bir tanesinin meme kanserine yakalanma riski mevcuttur. Meme dokusundan gelişen meme kanseri, en sık iki şekilde karşımıza çıkmaktadır. Meme süt kanallarından ve süt bezlerinde gerçekleşen olarak görülür. Hastalarda en sık genetik faktörler ön plandadır. Bunlar birlikte ileri yaş ilk adetin erken dönemde görülmesi, menopozun 55 yaşın üzerine kadar sürmesi, ilk doğumunun 30 yaş üstünde yapılması veya hiç doğum yapılmaması majör risk faktörleri arasında. Bununla birlikte fazla alkol tüketimi, obezite, hareket kısıtlığı ve sigara kullanımı risk faktörleri arasında gözükmektedir” dedi.
“Hastalar kendi kendine muayene edebilir”
Özellikle kadınların düzenli bir şekilde kontrol yapması için çağrıda bulunan Dr. Tekin, “Hastalar genelde büyüyen ve ağrısız kitleyle karşımıza geliyor. Zaman zaman tabi ağrıda olabiliyor. İleri dönemlerde ise memede çekinti, portakal kabuğu görünü, kızarıklık ve ödem şeklinde gözükmektedir. Hastalarda 20 ile 40 yaş arasında adet dönemi bittiğinde ilk 3 gün özellikle kendi kendini muayene etmesini istiyoruz. Memesinde kendisine ait olmadığını düşündürecek bulgu, sertlik ve ağrı hissederse en yakın sağlık merkezine gitmesi gerekiyor. 40 yaş üzerinde ise hastalarımızdan mamografi ve meme ultrasonu tetkiki önerilmektedir. Tedavisi ise hastaya göre değişmektedir. Burada hastalığın evresi tümörün yeri, yandaş hastalıklar gibi sorunlar göz önüne alınmaktadır. Meme kanseri farkındalık ayı nedeniyle halkımızı muayene açısından sağlık merkezlerine gitmesini öneriyoruz” ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir
Denizlispor susuz kaldı
59 yıllık tarihinde ilk kez amatör lige düşen Denizlispor’da, yabancı futbolcuların alacağı yüzünden FİFA tarafından verilen 12 puan silme cezasının ardından şimdide su sıkıntısı yüzünden antrenman sahası kurumaya başladı.
Tavas Belediyesi araç filosunu geliştiriyor
Denizli’nin Tavas Belediye Başkanı Kadir Tatık, temizlik hizmetlerinde kullanılacak iki yeni araçla belediye araç filosunu geliştirdiklerini belirtti.
Evinin bahçesinde 290 kök kenevir yetiştiren tacir tutuklandı
Denizli’de polisin düzenlediği narkotik operasyonunda, evin bahçesinde ekili 290 kök Hint kenevir bitkisi, 904 gram esrar maddesi ele geçirilen şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Denizli’de şehir içi ulaşıma zam geldi
Denizli’de toplu taşıma ücretlerine zam geldi. Denizli Ulaşım Koordinasyon Merkezinin (UKOME) aldığı kararla belediye otobüsü, minibüs ve abonman kart ücretlerine zam yapıldı. Yeni tarifeler 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak.
Pamukkale Üniversite Hastanesi çalışanları 2. kez iş bıraktı
Denizli Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesinde görevli bir grup sağlık çalışanı, eşit çalışma şartları ve eşit ücret talebiyle 2 saatliğine 2'inci kez iş bırakma eylemi gerçekleştirdi
Keneyi erken fark etmek hayat kurtarıyor
Havaların ısınmasıyla birlikte kene ısırması vakalarında artış olduğuna işaret eden Denizli Özel Tekden Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tunç Aydın, "Keneyi fark eder etmez en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Unutmayın, erken fark etmek hayat kurtarır" dedi.