© Haber Acıpayam 2022

BABET AYAKKABILAR DA ZARARLI

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Erhan Özfidan, babet tarzı ayakkabıların insanın doğal yürüyüş ve basış şeklini değiştirdiği için uzun vadede ayağın yapısını bozduğunu söyledi.

 Tekden Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Erhan Özfidan ayakkabı seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Pratik ve rahat olması nedeniyle tercih edilen babetlerin insanın doğal yürüyüş ve basış şeklini değiştirdiği için uzun vadede ayağın yapısını bozduğunu belirten Dr. Özfidan, şöyle konuştu: "Çok düz olduğu için sağlıklı olduğu düşünülen bu modeller aslında ayağı tutacak hiçbir bağ olmadığı için eklemlerde zedelenme, topuklarda artan baskıya bağlı olarak bilek ve kalçalarda ağrıya, uzun süre giyildiğinde yürüyüşte şekil bozukluğu, ayak tabanında yayvanlaşma ve düztabanlık gibi ayak deformasyonlarına neden oluyor.Ayakların vücut dengesini sağlamada önemli rolü olduğunu biliyoruz. Ergonomik olarak yanlış tercih edilen ayakkabıların sırt ve kalça ağrılarından kireçlenmeye kadar birçok sağlık sorununa yol açtığını da söyleyebiliriz." 

"YÜKSEK TOPUKLU AYAKKABI KİREÇLENMEYE NEDEN OLABİLİR"
Yüksek topuklu ayakkabıların zararından bahseden Dr. Erhan Özfidan, şunları söyledi: "Yüksek topuklu ayakkabılarında vücudun ağırlık merkezini öne doğru iterek bel ve kalçanın normal duruşunu olumsuz etkiliyor. Bu durumda bel kavisi artıyor. Bunun sonucunda bel ve kalça kaslarında aşırı gerginlik ve ağrı oluştur. Dizlere binen aşırı yükten dolayı diz ve bacak ağrılarının yanı sıra diz eklemlerinde de kireçlenmeler olur."
Dr. Erhan Özfidan, ayakkabı seçiminde ideal topuk yüksekliğinin 2-5 santimetre arasında olduğunu, ayakkabıların burun kısmının yuvarlak ve geniş olması ve parmakların rahat hareket edebilmesi gerektiğini ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: "Doğal deriden yapılmış, hava sirkülasyonu olan ayakkabılar tercih edilmeli, eğer babetlerin rahatlığından vazgeçilemiyorsa, içine yumuşak bir destek konulmalı ve ayak kavisi desteklenmeli, dolgu topuklarda ön ve arka kısmın eşit olması durumunda sorun yaşanmıyor ancak yine de dolgu kalınlığı 10 santimetreyi geçmemelidir."

İlginizi Çekebilir

Denizli’nin gururu Şirin, Balkan üçüncüsü oldu

Denizlili Milli sporcu Şirin Yolcu, Karadağ’ın Budva kentinde düzenlenen Judo Balkan Şampiyonası’nda bronz madalya kazanarak Balkan Üçüncüsü oldu. Genç sporcu, elde ettiği bu sonuçla teknik gelişimini ve form grafiğini bir üst seviyeye taşıdı.

Uzmalar tuz kullanımı dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu

Acıpayam Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görevli Diyetisyen Efsun Özdemir Arık 11-17 Mayıs Dünya Tuza Dikkat Haftası kapsamında açıklama yaptı.

Havuzda epilepsi krizi geçiren genç hayatını kaybetti

Denizli'de 25 yaşındaki genç havuzda epilepsi krizi geçirince boğularak hayatını kaybetti.

Kanatsız Melekler'den özel bireylere ve ailelerine moral dolu bahar kutlaması

Kanatsız Melekler Yaşam Derneği tarafından düzenlenen etkinliklerde özel bireyler ve aileleri unutulmaz bir gün yaşadı. Gün boyu süren etkinlikler, hem çocukların yüzünü güldürdü hem de birlik ve beraberlik duygularını güçlendirdi.

Kar yağışının ardından oluşan sis sürücülere zor anlar yaşattı

Denizli'de etkili olan kar yağışı ve sis, ulaşımda aksamalara neden oldu. Denizli-Antalya kara yolunun Cankurtaran ve Kazıkbeli mevkilerinde gece boyunca etkisini sürdüren kar yağışı, sabah saatlerinde şiddetini azaltsa da bölgede etkisini sürdüren sis sürücülere zor anlar yaşattı.

Denizli’nin yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu

Denizli’de geçtiğimiz hafta mevsim normalleri üzerine çıkan hava sıcaklıkları yerini kar ve soğuk havaya bıraktı. Kentin yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı zaman zaman ulaşımda aksamalara neden oldu.

TÜM HABERLER