© Haber Acıpayam 2022

DENİZLİLİ GİRİŞİMCİDEN YÜZDE 95 SU TASARRUFLU ARAÇ YIKAMA ARACI

Denizli’de yaşayan makine teknisyeni Oktay Karaarslan, Almanya’da gördüğü ve Türkiye’de yapmak için yıllardır çalıştığı yüzde 95 su tasarrufu sağlayan tünel tipi araç yıkama sistemini tamamlayarak seri üretime geçecek hale getirdi.

 Denizli’de yaşayan makine teknisyeni Oktay Karaarslan, Almanya’da gördüğü ve Türkiye’de yapmak için yıllardır çalıştığı yüzde 95 su tasarrufu sağlayan tünel tipi araç yıkama sistemini tamamlayarak seri üretime geçecek hale getirdi. Karaarslan, bu sistem sayesinde araç yıkanırken kullanılan suyun temizlenerek yeniden kullanılabilir hale geldiğini ve bu sayede büyük su tasarrufu sağlandığını söyledi. 
Denizli’nin Sümer mahallesindeki iş yerinde bir süredir yoğun bir şekilde çalışan Oktay Karaarslan (47), Almanya’da gördüğü tünel tipi araç yıkama sistemini tamamladı. 15 yıl Almanya’da yaşayan makine teknisyeni Oktay Karaarslan, burada araçların yıkanırken başka bir sistem kullanıldığını gördü. Bu sistemi çözebilmek için bu iş yerlerinde çalışan Karaarslan, sistemi tam olarak öğrendikten sonra Türkiye’ye gelerek tünel tipi araç yıkama sistemini yapmaya başladı. Tünel tipi araç yıkama sisteminin altına yapılacak 6 adet su tankerinde, suyun temizlenerek yeniden kullanılacak olmasıyla su tasarrufunu öngören sistemini tamamladığını kaydeden Karaarslan, seri üretime geçebilecek konumda olduklarını söyledi. Bu sistemi Türkiye'ye getirmenin maliyetinin 300 bin euro olduğunu ifade eden Karaarslan, kendi yaptıkları sistemin ise sadece 100 bin TL’ye mal olduğunu açıkladı.

‘BİR ARACI YIKARKEN KULLANILAN SUYUN YÜZDE 95'İ BU SİSTEMDE GERİ DÖNÜYOR’
Sistemin Avrupa’da çok yaygın bir şekilde kullanıldığını belirten makine teknisyeni Oktay Karaarslan, "Avrupa’da araçlar bu sistemle yıkanıyor. Almanya’da yaşarken bu sistemi Türkiye’de yapabileceğimi düşündüm. Avrupa’da bu sistemin olduğu her yeri araştırdım. Ar-Ge çalışmalarını da bitirdikten sonra bu makineleri yaptım. Tünel tipi araç yıkama sisteminin birçok özelliği var. Saatte 100 araç yıkayabilir. En büyük özelliği ise su tasarrufu sağlıyor olmasıdır. Günümüzde küresel ısınma giderek artarken, bu sistemde su geri dönüşüm sistemi bulunuyor. Bir aracı yıkamak için 120 litre su kullanılırken, bu sistemde kullanılan suyun yüzde 95’i geri dönüyor. Bunu da yer altına koyulan su tankları ile yapıyoruz. Kullanılan su sistemin altındaki 6 su tankerinde belli arıtmalardan geçiriliyor. Son olarak da filtreden geçiriliyor. Su tamamen temizlendikten sonra yeniden kullanılabilir hale geliyor. Binlerce araç aynı suyla yıkanmış oluyor ve büyük oranlarda su tasarrufu sağlanıyor’’ dedi.
Tünel tipi araç yıkama sistemini Türkiye’de yayılması için ortak aradığını da ifade eden Karaarslan, şunları söyledi: "Bu sistemin makine imalatında herhangi bir sıkıntı yok. Seri imalata geçilebilmesi için tüm hazırlıklar yapıldı. Ancak bunun tüm Türkiye’ye yayılabilmesi için bazı ortaklara ihtiyacımız var. Denizli’de kurulacak 5 tesis tüm araçları yıkayabilecek kapasitede olur. Bu sistemi ülkeye yayabilirsek milyonlarca ton suyu geri dönüştürerek yeniden kullanabiliriz.’’

İlginizi Çekebilir

1 saatte 100 kanat yiyip üstüne 15 bin lira kazandı

Denizli’de bir işletmenin düzenlediği yemek yarışmasında, 1 saate 100 adet kanat tüketerek rekor kıran katılımcı, 15 bin liralık ödülün sahibi oldu.

Çocuk ve ailelerin yeni buluşma noktası Merry Kids Denizli'nin hizmetine girdi

Denizli'nin Gerzele bölgesinde çocukların gelişimini destekleyecek Merry Kids Çocuk Oyun Atölyesi, düzenlenen törenle kapılarını açtı. Açılışa protokol üyelerinin yanı sıra, aileler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

8.8 ton sahte alkol ele geçiren polis 18 milyonluk vergi kaybını önledi

Denizli ve İzmir'de kaçakçılık şebeklerine yönelik operasyon düzenleyen polis, 8.8 ton sahte alkolü piyasaya sürülmeden yakaladı. 17 şüphelinin gözaltına alındığı operasyon sayesinde 18 milyonluk vergi kaybı önlendi.

Denizli’de göl ve göletlere 1 milyon sazan yavrusu bırakıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünce "Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi" kapsamında Denizli’de göl ve göletlere 1 milyon 6 bin adet sazan balığı yavrusu bırakıldı.

Türk havlusu uçuşta

Türkiye'nin havlunun icadında ve üretimindeki tarihi rolünü dünyaya anlatmayı amaçlayan Turkish Towels, Türk Hava Yolları iş birliğiyle yeni bir global tanıtım kampanyasına imza attı.

Vali Coşkun, Acıpayam'da sera üreticileriyle bir araya geldi

Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Acıpayam ilçesi Ucarı Mahallesi'nde bulunan seralarda domates ve biber hasadına katılarak üreticilerle bir araya geldi. Sera alanlarının artmakta olduğunu belirten Vali Coşkun, "İlimiz genelinde toplam 272 hektar sera alanı mevcuttur. Bu alanların; 77 hektarı jeotermal ısıtmalı modern seralardan, 195 hektarı ise örtü altı seralardan oluşmaktadır" dedi.

TÜM HABERLER