© Haber Acıpayam 2022

Tripolis Antik Kenti’nde “Anıtsal Çeşme” bulundu

Pamukkale Üniversitesinin (PAÜ), Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte Denizli’nin Buldan ilçesindeki Tripolis Antik Kenti’nde sürdürdüğü kazı çalışmalarında MS 2. yüzyıla ait 32 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğinde bir “anıtsal çeşme” bulundu. Tripolis Antik kentinde 2012 yılından beri süren, kazı başkanlığını ise PAÜ Arkeoloji Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahadır Duman’ın yürüttüğü kazı çalışmalarında milattan sonra 2. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen bir anıtsal çeşme bulundu.

 Pamukkale Üniversitesinin (PAÜ), Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte Denizli’nin Buldan ilçesindeki Tripolis Antik Kenti’nde sürdürdüğü kazı çalışmalarında MS 2. yüzyıla ait 32 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğinde bir “anıtsal çeşme” bulundu. 
Tripolis Antik kentinde 2012 yılından beri süren, kazı başkanlığını ise PAÜ Arkeoloji Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahadır Duman’ın yürüttüğü kazı çalışmalarında milattan sonra 2. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen bir anıtsal çeşme bulundu. 
Kültür ve Turizm Bakanlığının tüm yıl boyunca desteklediği 20 arkeolojik kazı arasında yer alan Tripolis’teki çalışmalarda kentin merkezi konumunda yer alan ve çok iyi seviyede korunmuş olan, 32 m uzunluğunda ve 7 m genişliğindeki anıtsal çeşmenin “U” planlı ve kısa kanatlı bir mimariye sahip olduğu tespit edildi. Oldukça etkileyici bir cepheye sahip çeşmenin antik dönemin dinsel inançları doğrultusunda kentte tapınım gören çeşitli tanrı ve tanrıçaların yanı sıra dönemin önemli yöneticilerinin ve eşlerinin heykelleriyle süslendiği ortaya çıkarıldı. 

“MS 4. yüz yılda anıtsal çeşmeye restorasyon yapılmış” 
Doç. Dr. Bahadır Duman bulunan anıtsal çeşmeyle ilgili yaptığı açıklamada, kazı çalışmalarının ilk sonuçlarına göre, mermer cephenin üç katlı düzeni, anıtta yer alan yazıtlar ve heykeller, devasa havuzun içinde yıkılmış konumda olduğunu kaydetti. Duman, “Bu çalışma ayrıca, Roma Dönemi’nde Anadolu’da yer alan şehirlerin antik manzarasının önemli bir özelliğini temsil eder. Bu tip çeşmeler, çeşme havuzları ve su altyapılarının kullanımına bağlı kentsel kültürün incelenmesiyle ilgili önemli sonuçların elde edilmesini sağlamıştır. Ayrıca, MS 4. yüz yılda anıtsal çeşmenin önemli bir restorasyon evresinin varlığı, Roma döneminden Bizans mimarisine geçiş hakkında çok az bilinen bilgilere ulaşılmasında önemli katkılar sunmaktadır” dedi. 

İlginizi Çekebilir

Denizli'de 511 bin ton inek sütü üretiliyor

Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Türkiye'de hayvancılık sektörünün önemli illerinden biri olan Denizli'de hastalıktan ari büyükbaş süt sığırı işletmesinde incelemelerde bulundu.

Komşunun traktörünü çalıp 60 bine sattılar

Denizli'de arkadaşlarıyla bir araya gelen iki şüpheli, komşularına ait traktörü çalarak kamyonet ile Aydın'a götürüp sattı. Branda ile gizlemeye çalıştıkları 400 bin liralık traktörü 60 bine satan şüpheliler, JASAT'ın titiz çalışmasıyla yakalandı.

Serada çalışan 26 işçi zehirlenme şüphesiyle hastanelere kaldırıldı

Denizli'de birkaç gün önce ilaçlama yapılan serayı temizlemek için içeriye giren 26 işçi, zehirlenme belirtilerinin ortaya çıkması üzerine hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.

Denizli’de 2 yeni sağlık tesisinin açılışı yapıldı

Denizli’nin Tavas ilçesinde Kızılcabölük Aile Sağlığı Merkezi ve Karahisar Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu geniş katılımla hizmete açıldı.

Genç kız 5. kattan düşerek hayatını kaybetti

Denizli'de 24 yaşındaki genç kız yaşadığı dairenin dairenin 5. katından düşerek yaşamını yitirdi

Sıcak havalarda yaşanan elektrolit kaybına bağlı olarak kalp krizi riski artıyor

Yüksek sıcaklıklara bağlı olarak vücutta yaşanan sıvı ve elektrolit kaybının kalp damar hastalıkları riskini artırdığını belirten Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ömer Erhan Karahasanoğlu "Sıcak havalarda tansiyon ve ritim bozukluğuna bağlı olarak göğüs ağrıları ve kalp krizi tetiklenebilir" dedi.

TÜM HABERLER