© Haber Acıpayam 2022

Belevi’nin dağlarından trüf fışkırıyor

Denizli’nin Çal ilçesine bağlı Belevi Mahallesi dağlarında trüf mantarı fışkırıyor. Mantar toplamak için dağa çıkanlar kilolarca trüf mantarı topluyor.

Denizli’nin Çal İlçesine bağlı Belevi Mahallesi dağlarında halk arasında ‘Kara Elmas’ olarak bilinen trüf mantarı fışkırıyor. Normal şartlarda toprağın 10-20 santimetre atında meşe ağaçların köklerinde yetişen ve hassas burunlu köpekler tarafından bulunup hasadı yapılan trüf mantarı, mahallede bol miktarda bulunuyor. Mantar toplamak için dağa çıkan Belevi Muhtarı Mustafa Yanık’ta kısa sürede bir kilogramdan fazla trüf mantarı toplamayı başardı. Belevi’nin bereketli ve verimli topraklarında ilk kez trüf mantarı bulduğunu anlatan Muhtar Mustafa Yanık, “Yıllardır mantar toplamak için dağlara giderim. Bu yıl ilk kez siyah renkli farklı bir mantar türüyle karşılaştım. Bulduğum mantarların yakınlarında bulduğum mantara benzeyen başka mantarlarda vardı. Hepsini topladım. Bilenlere sorduğum da topladığım mantarın trüf mantarı olduğunu öğrendim. Hayatımda ilk kez trüf mantarı da toplamış oldum. Kısa sürede bir kilogramdan fazla trüf mantarı toplamışım” dedi.

Yaz sağanaklarının yoğun olması nedeniyle bu yıl doğada trüf mantarının bol miktarda çıktığını tahmin ettiğini belirten Muhtar Yanık, “Trüf mantarı protein açısından oldukça zengindir. Etten daha değerli protein değerine sahiptir. Eğitimli köpeklerle toplanan trüf mantarı kilosu 300-400 Euro arasında değişiklik gösterdiğini öğrendim. Mahallemizde sağanak yağmur yağışları aralıksız devam ediyor. Toprak sürekli nemli rutubetli bu yüzden de trüf mantarları bol çıkmış olabilir diye düşünüyorum. İspanya, Fransa, İtalya ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz iklim kuşağında doğal olarak yetişen trüf mantarları görüntü itibari ile taşa benzer bir mantardır, sert bir yapıya sahiptir. Bende hayatımda ilk kez böyle bir mantarla tanışmış oldum” dedi

İlginizi Çekebilir

Denizlispor susuz kaldı

59 yıllık tarihinde ilk kez amatör lige düşen Denizlispor’da, yabancı futbolcuların alacağı yüzünden FİFA tarafından verilen 12 puan silme cezasının ardından şimdide su sıkıntısı yüzünden antrenman sahası kurumaya başladı.

Tavas Belediyesi araç filosunu geliştiriyor

Denizli’nin Tavas Belediye Başkanı Kadir Tatık, temizlik hizmetlerinde kullanılacak iki yeni araçla belediye araç filosunu geliştirdiklerini belirtti.

Evinin bahçesinde 290 kök kenevir yetiştiren tacir tutuklandı

Denizli’de polisin düzenlediği narkotik operasyonunda, evin bahçesinde ekili 290 kök Hint kenevir bitkisi, 904 gram esrar maddesi ele geçirilen şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Denizli’de şehir içi ulaşıma zam geldi

Denizli’de toplu taşıma ücretlerine zam geldi. Denizli Ulaşım Koordinasyon Merkezinin (UKOME) aldığı kararla belediye otobüsü, minibüs ve abonman kart ücretlerine zam yapıldı. Yeni tarifeler 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak.

Pamukkale Üniversite Hastanesi çalışanları 2. kez iş bıraktı

Denizli Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesinde görevli bir grup sağlık çalışanı, eşit çalışma şartları ve eşit ücret talebiyle 2 saatliğine 2'inci kez iş bırakma eylemi gerçekleştirdi

Keneyi erken fark etmek hayat kurtarıyor

Havaların ısınmasıyla birlikte kene ısırması vakalarında artış olduğuna işaret eden Denizli Özel Tekden Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Tunç Aydın, "Keneyi fark eder etmez en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Unutmayın, erken fark etmek hayat kurtarır" dedi.

TÜM HABERLER