© Haber Acıpayam 2022

ÇİVRİL'DE ELMA ÜRETİCİSİ PERİŞAN

Geçen yıl kilosu 1 – 1,5 lira arasında alıcı bulan elmanın bu yıl dalında 50 kuruşa alıcı bulamadığını belirten üreticiler çürük tabir edilen elmanın da 10 kuruşa bile meyve suyu fabrikalarına satılamadığını ifade ettiler.

20 BİN TON DİP ELMASI BEKLİYOR
Ürettikleri elmayı tüccarlara ve alıcılara 50 kuruştan satamadıklarını belirten üreticiler çürük tabir edilen dip elmasının da meyve suyu fabrikaları tarafından alınmadığını belirttiler. Sadece Emircik mahallesinde yaklaşık 20 bin ton dip elmasının meyve suyu fabrikaları tarafından alınmadığını belirten üreticiler “Elmanın sağlamını da çürüğünü de satamıyoruz. Sağlam birinci kalite elmayı 50 kuruşa dip elmasını da 10 kuruşa bile satamıyoruz” dediler. Emirhisar mahallesinde yaklaşık 10 tüccarın elinde 20 bin ton çürük elma olduğunu belirten üreticiler “geçen yıllarda elmanın çürüğünü de satıp maliyetlerimizi biraz düşürüyorduk bu yıl meyve suyu fabrikaları dip elmasını 10 kuruşa bile almıyor. Üretici bahçesinden topladığı elmayı meydanlara dökmeye başladı. Fabrikalar almayınca her yer elma oldu. Sağlam elmayı depoya koyuyoruz kışın satarız umuduyla ama çürük elmalar meydanlarda elma dağları oluşturuyor” dediler.
ZİRAAT ODASI VE BELEDİYELER DUYARSIZ
Elma üreticisinin girdi maliyetleri yüzünden elmanın sağlamında da çürüğünden de para kazanamadığını belirten CHP meclis üyesi ve elma üreticisi Muzaffer Palaz “Çivril’de elma üreticiliği yapan herkes aynı sıkıntıları yaşıyor. Üretici ne sağlam nede çürük elmasını satamıyor. Bu konuda Çivril Ziraat Odası ve Çivril belediyesi ile Denizli Büyükşehir belediyesi duyarsız. Sağlam elmayı satma umuduyla depolara koyuyoruz ama dip elmasını meyve suyu fabrikaları almıyor buda Çivril’de elma üretimi yapılan her yerde elma dağları oluşmasına neden oluyor. bugün Emirhsar mahallemizde 20 bin ton elma sokak aralarında bekliyor. Buralarda sinek ve kötü koku oluyor. Meyve suyu fabrikaları fiyatı daha da düşürmek için üreticiyi bekletiyor. Bir kilo elma için üretici 75 – 80 kuruş masraf ediyor ama 50 kuruşa satamıyor.Bazı üreticiler bırakın 10 kuruşu beş kuruşa bile elmasını götürmeye razı yeter ki bu elma yığınları buradan kalksın” dedi. 

Kaynak: Yeşil Çivril Gazetesi

İlginizi Çekebilir

1 saatte 100 kanat yiyip üstüne 15 bin lira kazandı

Denizli’de bir işletmenin düzenlediği yemek yarışmasında, 1 saate 100 adet kanat tüketerek rekor kıran katılımcı, 15 bin liralık ödülün sahibi oldu.

Çocuk ve ailelerin yeni buluşma noktası Merry Kids Denizli'nin hizmetine girdi

Denizli'nin Gerzele bölgesinde çocukların gelişimini destekleyecek Merry Kids Çocuk Oyun Atölyesi, düzenlenen törenle kapılarını açtı. Açılışa protokol üyelerinin yanı sıra, aileler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

8.8 ton sahte alkol ele geçiren polis 18 milyonluk vergi kaybını önledi

Denizli ve İzmir'de kaçakçılık şebeklerine yönelik operasyon düzenleyen polis, 8.8 ton sahte alkolü piyasaya sürülmeden yakaladı. 17 şüphelinin gözaltına alındığı operasyon sayesinde 18 milyonluk vergi kaybı önlendi.

Denizli’de göl ve göletlere 1 milyon sazan yavrusu bırakıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünce "Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi" kapsamında Denizli’de göl ve göletlere 1 milyon 6 bin adet sazan balığı yavrusu bırakıldı.

Türk havlusu uçuşta

Türkiye'nin havlunun icadında ve üretimindeki tarihi rolünü dünyaya anlatmayı amaçlayan Turkish Towels, Türk Hava Yolları iş birliğiyle yeni bir global tanıtım kampanyasına imza attı.

Vali Coşkun, Acıpayam'da sera üreticileriyle bir araya geldi

Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Acıpayam ilçesi Ucarı Mahallesi'nde bulunan seralarda domates ve biber hasadına katılarak üreticilerle bir araya geldi. Sera alanlarının artmakta olduğunu belirten Vali Coşkun, "İlimiz genelinde toplam 272 hektar sera alanı mevcuttur. Bu alanların; 77 hektarı jeotermal ısıtmalı modern seralardan, 195 hektarı ise örtü altı seralardan oluşmaktadır" dedi.

TÜM HABERLER