Şarbon hastalığı hakkında uzmanından uyarı
ACIPAYAMİç Hastalıkları Uzmanı Dr. Dündar Güngör, Denizli'de son günlerde gündemde olan şarbon hastalığı ile ilgili vatandaşları uyardı. Güngör, vatandaşların hastalığı basite almamalarını ve tüketilen hayvansal gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Denizli’de son günlerde sıkça konuşulan ve bazı ilçelerde görüldüğü iddia edilen şarbon hastalığına karşı Denizli Özel Cerrahi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Dündar Güngör, hastalığın belirtileri, tüketilen etlerin nasıl olması gerektiği ve belirtiler ortaya çıktıktan sonra yapılması gerekenler konusunda uyarılarda bulundu.
Şarbon hastalığına yakalanan hastaların oluşan kızarıklıkları hafif böcek ısırıkları sandığını ve bu yüzden sağlık kurumlarına başvurmadığını belirten Güngör, “Şarbon hastalığı hayvanlardan bulaşan bir hastalıktır. Şarbon mikrobu, genellikle toprakta suda bulunan, 60 yıl boyunca yaşayabilen bir mikroptur. Bunlar hayvanlara enfekte ederler hayvanlara enfekte ettikten sonraki süreçte insanların bir şekilde temasıyla insanlara da bulaşır. Bunlar vakaya temas yoluyla geçtikleri için eğer kişi mikroplu yani şarbon hastalığına yakalanmış hayvanlarla cilt teması yaparsa 1 ile 3 gün arasında ciltte kabarık koyu renkli lezyon şeklinde ortaya çıkar ve hastalar bunu küçük kızarıklık şeklinde algıladıkları için böcek ısırığı sanırlar. Daha sonra siyah renkli ülseratif ağrısız lezyonlar oluşur. Bu deri şarbonudur, hasta bize genellikle bu aşamada gelir” dedi.
“Tedavi edilmezse yüzde 10 vakada ölümle sonuçlanabiliyor”
Deri şarbonunun tedavi edilmediği takdirde yüzde 10 oranında ölümle sonuçlanabildiğini aktaran Güngör, “Bir de daha ağır olan akciğer şarbonu var. Akciğer şarbonu da bu mikropla enfekte olmuş hayvanların tüylerinden kıllarından akciğere solunum yoluyla giren basiller ile ortaya çıkar. Bu biraz daha ağır bir tablodur, bunun daha hızlı tedavi edilmesi lazım. Cilt şarbonunda kaşıntı kızarıklık gibi lezyonlar ortaya çıkar ama akciğer şarbonunda ateş, boğaz ağrısı, kanlı balgam nefes darlığı gibi şikayetler olur. Bir de sindirim sistemi şarbonu vardır. Sindirim sistemi şarbonunda enfekte etlerin yenilmesiyle ortaya çıkan bir şarbon şeklidir. Bunda da gastrointestinal sistem şikayetleri, şişkinlik, kabızlık, ishal, ateş gibi belirtiler ortaya çıkar” diye konuştu.
“Hemen sağlık kurumuna başvurulmalı”
Hastalıklı et gören veya temas eden vatandaşların hemen sağlık kurumuna başvurmaları gerektiğini vurgulayan Güngör, “Şarbonun bulaşma şekli çok önemlidir. Vatandaşlarımızın bu konuda çok uyanık olmaları gerekiyor. Şarbonlu et yememek lazım, şarbonlu eti nasıl tanıyacaklar? Şarbonlu et genellikle kötü kokuludur, kesim yapılmış hayvanın deri kısmından akan kan çok koyu renklidir, ette kabarıklık eti bir böcek ısırmış gibi o bölgesinde koyu renkli kabarıklıklar olabilir. Bu şekilde etleri gördükleri, temas ettikleri zaman hemen sağlık kurumuna başvurmaları gerekir. Şarbon hastalığı ilk başlarda hastalıklı hayvanla temas ettikten 1 ile 3 gün içinde deri şarbonu ortaya çıkıyor, 1 ile 7 gün arasında sindirim sistemi ve akciğerler şarbonu ortaya çıkıyor. Şüpheli hayvanla temas ettiklerini düşündükleri anda mutlaka sağlık kurumuna başvurmaları lazım” dedi.
İlginizi Çekebilir
Genç kız 5. kattan düşerek hayatını kaybetti
Denizli'de 24 yaşındaki genç kız yaşadığı dairenin dairenin 5. katından düşerek yaşamını yitirdi
Sıcak havalarda yaşanan elektrolit kaybına bağlı olarak kalp krizi riski artıyor
Yüksek sıcaklıklara bağlı olarak vücutta yaşanan sıvı ve elektrolit kaybının kalp damar hastalıkları riskini artırdığını belirten Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ömer Erhan Karahasanoğlu "Sıcak havalarda tansiyon ve ritim bozukluğuna bağlı olarak göğüs ağrıları ve kalp krizi tetiklenebilir" dedi.
Denizli-Aydın Otoyolunda ters yöne giren otomobil kamyonla çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı
Denizli – Aydın Otoyolunda mola verdikleri dinlenme tesisinden çıkarken yanlışlıkla ters yöne giren otomobilin kamyonla çarpışması sonucu aynı aileden 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı.
Donmamak için öldürdüğü hayvanların derisinden elbise yapıp 7 ay ormanda saklandı
Denizli’de 29 yıllık hapis cezasının kesinleşmesinin ardından ormana kaçan hükümlü, 7 ay farklı noktalara çadır kurarak saklandı. Kenevir eken ve hırsızlık yaparak yaşamını sürdüren hükümlünün, kışın donmamak için öldürdüğü hayvanların derisinden kendisine elbise yapıp soğuktan korunduğu belirlendi.
Denizli’de termometreler 42 dereceyi görecek
Denizli’de hava sıcaklıkların hissedilir derecede yükselmesiyle birlikte termometrelerin 42 dereceyi görebileceği belirtildi.
1 saatte 100 kanat yiyip üstüne 15 bin lira kazandı
Denizli’de bir işletmenin düzenlediği yemek yarışmasında, 1 saate 100 adet kanat tüketerek rekor kıran katılımcı, 15 bin liralık ödülün sahibi oldu.