Deve güreşi sezonu başladı: 1 Aralık'ta Acıpayam

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Deve güreşi sezonu başladı: 1 Aralık'ta Acıpayam
Ege, Marmara ve Antalya bölgelerinde deve güreşi sezonu başlıyor. Develerin kızışma dönemi olan Kasım ve Mart ayları arasında yapılan güreşler, yöre halkı tarafından en çok tercih edilen etkinliklerin başında geliyor.
Ege, Marmara ve Antalya bölgelerinde deve güreşi sezonu başlıyor. Develerin kızışma dönemi olan Kasım ve Mart ayları arasında yapılan güreşler, yöre halkı tarafından en çok tercih edilen etkinliklerin başında geliyor. Sabah saatlerinde başlayan güreş, gün batımına kadar devam ediyor.

2013-2014 sezonunda yılın ilk deve güreşi, bugün Denizli’nin Buldan ilçesine bağlı Yenicekent beldesinde yapılıyor. 24 Kasım tarihinde Germencik’e bağlı Turanlar köyü ve İzmir’in Bayındır ilçesinde,15 Aralık tarihinde Didim, Köşk ve Sarayköy’de, 1 Aralık’ta Tire ve Acıpayam, 8 Aralık’ta Dalama, Kurtuluş, Bağarası, Mumcular ve Turgutlu’da, 22 Aralık’ta Aydın Işıklı ve Bodrum Konacık’ta, 29 Aralık’ta Kuşadası, Buharkent, Bayındır, Selimiye ve Ezine’de, 5 Ocak 2014 tarihinde İncirliova, Ortakent, Demre, Karaağaç ve Ören Sarıköy’de, 12 Ocak 2014’te Germencik, Kumluca, Menemen ve Bayramiç’te, 19 Ocak 2014’te Yatağan, Selçuk ve Çanakkale’de, 26 Ocak 2014’te Ortaklar, Bodrum ve Burhaniye’de, 2 Şubat 2014’te Yenipazar, Torbalı, Karaçulha ve Pelitköy’de, 9 Şubat 2014’te Kuyucak, Milas, Tire, Umurbey ve Altınova’da, 16 Şubat 2014’te, Nazilli, Çine, Pınarbaşı ve Çan’da, 23 Şubat 2014’te Bozdoğan, Turgutreis, Bergama ve Ayvacık’ta, 2 Mart 2014’te Köşk, Kemalpaşa, Ayvalık ve Karacaören’de, 9 Mart 2014’te Yazıdere, Söke, Bayraklı, Sarıgöl ve Altınoluk’da, 16 Mart 2014’te Gökova, Gölmarmara, Çan Etili ve Buldan’da deve güreşi yapılacak. Sezonun son güreşi ise 23 Mart 2014 tarihinde İncirliova’ya bağlı Osmanbükü köyü ve Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Geyikli köyünde gerçekleştirilecek.

Deve güreşleri, tülü olarak adlandırılan, aynı özelliklere sahip iki erkek güreş devesinin eşleştirilmesiyle yapılıyor. Güreşler, develerin daha iyi güreş tutmaları için develerin kızıştığı aralık ve mart ayları arasında gerçekleştiriliyor. Tülü adı verilen güreş develeri, tek hörgüçlü dişi yoz deve ile buhur denilen çift hörgüçlü erkek develerin çiftleşmesinden meydana geliyor. Tülü, 4-6 yaşında güreştirilmeye başlanıyor, sakatlanma yoksa 20-25 yaşına kadar güreşmeye devam ediyor. Yetişkin güreş devesine 'tülü', yetişkin olmayan, güreşi yeni öğrenen genç güreş devesine ise 'daylak' deniyor.

Güreşlere hazırlık kapsamında, ekim-kasım aylarında deveye havut takılıyor. Sazdan yapılan bu havut olmadan develer güreştirilmiyor. Deve sahibi, devesini havutlanacağı zaman yakın akraba ve arkadaşlarını davet etmek suretiyle 'havut töreni' düzenliyor. Havut vurulan develer, her gün sabah-akşam 2-3 kilometre yürütmek suretiyle antrenmana tabi tutuluyor. Devenin beslenmesi, bakımı, güreşlere hazırlığı deve sahipleri ya da 'savran' olarak adlandırılan bakıcılar tarafından yapılıyor. Güreşlerde devleri ve sahiplerini övücü sözlerde tanıtan ve güreşen develerin güreşini anlatan kimseye de 'cazgır' deniyor.

İki rakip devenin güreşme süresi ise ortalama 10 dakika. Develer yenişemez ise hakem kararıyla berabere ilan edilerek güreş bitiriliyor. Deve güreşlerinin vazgeçilmezlerinden birisi ise davul ve zurna. Güreşen bütün develere halı ve para ödülü veriliyor ancak iyi güreşen deveye daha yüksek para ödülü veriliyor. Deve güreşlerinden elde edilen gelir, okul, cami, spor sahası, spor kulübü, sağlık ocağı, içme suyu gibi sosyal yatırımlarda kullanılıyor.

Güreşten bir gece önce 'halı gecesi' düzenleniyor. Halı gecesinde satışa sunulan halıyı en yüksek fiyata satın alan kişi güreş ağası oluyor.




  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ZAMAN AŞURE ZAMANIÖnceki Haber

ZAMAN AŞURE ZAMANI

ÇAMELİ'DE DEPREMSonraki Haber

ÇAMELİ'DE DEPREM

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!