Tarlalarını çekirge basan çiftçiler şaşkın

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarlalarını çekirge basan çiftçiler şaşkın
Kırıkkale'nin Balışeyh ilçesinde çiftçiler, tarlalarında yoğun olarak görülen çekirgeler karşısında ne yapacakları karşısında şaşırdı.     Balışeyh ilçesine bağlı Klevli köyündeki çiftçiler, üzüm bağlarına...
Kırıkkale'nin Balışeyh ilçesinde çiftçiler, tarlalarında yoğun olarak görülen çekirgeler karşısında ne yapacakları karşısında şaşırdı.

    Balışeyh ilçesine bağlı Klevli köyündeki çiftçiler, üzüm bağlarına ve bahçelerine gittiklerinde yeşil yapraklar üzerinde gördükleri çekirgeler nedeniyle durumu yetkililere haber verdi. Kırıkkale İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş ve beraberindeki heyet, çekirgelerin yoğun olarak görüldüğü Klevli köyündeki çiftçilerin bahçelerine giderek incelemelerde bulundu.

    İl Müdürü Kırbaş, köydeki 100 dekar alandaki bahçelerde yeşilçekirge yoğunluğunun tespit edildiğini söyledi. Recep Kırbaş, "Balışeyh ilçesinin Klevli köyünde çiftçilerimize ait bahçelerde ve yoncalık alanlarda yeşil çekirge yoğunluğu tespit edilmiştir. Çiftçilerimize gerekli uyarılarda bulunulmuş olup, yaklaşık 100 dekar alanda teknik elemanlarımızın tavsiyesi doğrultusunda çiftçilerimiz tarafından çekirge mücadelesi yapılmıştır." dedi.

    Çekirgelerin tarımsal alanda çiftçilere önemli zararlar verdiğini kaydeden Kırbaş, "Çekirgeler bitkileri yemek ve bitkilerin saplarını kesmek suretiyle zarar oluştururlar. Özellikle genç bitkilerde zarar çok yüksek oranda olmaktadır. Bitkilerin yeni sürgün ve filizlerini, yaprak ve çiçeklerini hatta dane ve meyvelerini yemek suretiyle ekonomik düzeyde zarar meydana getirirler. Yoğunlukları yüksek olduğu zaman zarar oranı da artmaktadır. Bunun yanında, bazı çekirgelerin virüs taşıdıkları ve temiz bitkilere bunları bulaştırdıkları da saptanmıştır. Çekirge dış alanlarda ve ekili arazilerde yiyecek bulmak amacı ile dolaşır. Çekirge sıcak yerlerde yaşamayı seven bir canlıdır. Çekirge toplulukları ekili arazilere çok zarar verir ve ilkbahar ile sonbaharda sıklıkla görülür. Çekirge toplulukları kondukları yerleri harabeye çevirebilir. Ölmüş çekirgeler hastalıklara neden olabilir. Çekirgeler toplu halde uzun mesafeler aşarak yiyecek aramaya giderler. Arazilere toplu halde konar ve afete yol açabilirler." diye konuştu.

    Kırbaş, çiftçilerin bağ, bahçe, mera ve diğer alanları kontrol ederek herhangi bir çekirge yoğunluğunun olması durumunda en kısa sürede yetkililere haber vermelerini, tespiti yapılan yerlerde acilen ilaçlamaların yapılacağını kaydetti.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
KIZILAY KAN TOPLAMA ARACI ACIPAYAM'A GELİYORÖnceki Haber

KIZILAY KAN TOPLAMA ARACI ACIPAYAM'A GEL...

SERİNHİSAR'DA PATLAMASonraki Haber

SERİNHİSAR'DA PATLAMA

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!