© Haber Acıpayam 2022

Depremde oluşabilecek kafa travmalarına karşı uzmanından uyarı

 Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yaşanan depremin ardından oluşabilecek kafa travmaları ve enkazdan depremzedeleri çıkarırken dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili Op. Dr. Yasin Levend Özçelik, önemli uyarılarda bulundu.
Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yaşanan depremin ardından Denizli Tekden Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahlarından Op. Dr. Yasin Levend Özçelik, kafa travmaları ve enkazdan depremzedeleri çıkarırken dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili uyarılarda bulundu. Deprem sırasında kafa travmasından korunma yöntemlerinden bahseden Op. Dr. Yasin Levend Özçelik, “Deprem ya da herhangi bir kaza anında kafamızı koruma altına almamız kafa travmasından korunma yollarının başında gelmektedir. Zaten beynimiz normalde kemik bir yapı içinde olduğundan dolayı korunaklıdır. Ancak hayati bir kaza ya da deprem sonrasında yaşanan travmadan dolayı ölümlerin yaklaşık olarak yarısı beyin kanamalarına bağlı hasarlardan dolayı gerçekleşmektedir. Dolayısıyla beyin travmalarında kişinin kendini koruması ölüm riskini yüzde elli oranında azaltmaktadır. Deprem uzmanlarının anlattığı gibi deprem anında kendimize yaşam üçgeni oluşturduğumuz bir yerde cenin pozisyonunda kalarak ellerle kafamızı koruma altına almak, kafanın alacağı birçok darbeden koruyacaktır” dedi.

“Kişiyi enkaz altından çıkarırken kara travması ile birlikte omurga yaralanmaları da çok önemli”
Deprem sırasında kafa travması almış birine ilk müdahalenin nasıl olması gerektiğinden bahseden Denizli Tekden Hastanesi Beyin ve Sinir cerrahlarından Op. Dr. Yasin Levend Özçelik, “Kişinin deprem sırasında kafasından yara aldığını düşünüyorsak, ilk yapılacak olan şey kafasını koruma altına alarak enkazdan çıkarmaktır. Boyunla beraber kafatasının hareketsiz kalması çok önemlidir. Kişiyi enkazdan çıkartma sırasında hem konuşarak hastanın durumunu anlamaya çalışmak hem de vücuduyla ilgili sorular sorarak genel durumu ve beynin kaza sırasında uğradığı durumla ilgili bir fikir edinmeye çalışmak gerekmektedir. Yaşadığımız son depremde de gördüğümüz gibi sağlık ekipleri bunu gayet güzel uyguluyorlar. İlk müdahaleden sonra kişinin kolunda, belinde, bacağında ya da herhangi bir yerinde ağrı, uyuşma ya da güçsüzlük varsa omurga yaralanmasını da hesaba katarak hastanın mobilizasyonuna maksimum düzeyde dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü hastayı enkaz altından çıkarırken kafa travması ile birlikte omurga yaralanmalarını arttırma riski çok fazladır. Bu yüzden usulüne uygun alınabilecek maksimum tedbirlerle yaparsak bu tür riskleri en aza indirmiş oluruz. Hastaya iyilik yapalım derken uygun olmayan enkazdan çıkartma yolları ve taşıma metoduyla hastaya daha çok zarar verebileceğimizi unutmayalım. Şu an gündem deprem olduğu için depremi örnek vererek söylüyoruz ama bir araba kazasında ya da farklı bir kazada da bu uyarılara dikkat etmekte fayda vardır. Dikkat ederseniz kazalarda, depremde biri kurtarılırken ilk olarak hastaya boyunluk takılır. Bu da kafanın ve boynun hareket etmemesi açısından son derece önemlidir. Ülkemizde bir daha böyle bir trajedinin yaşanmaması dileğiyle” şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

Denizli için kuvvetli yağış uyarısı yapıldı

Meteoroloji tarafından yapılan açıklamada Denizli için yer yer çok kuvvetli (21-75 kg/m) sağanak ve gök gürültülü sağanak beklendiğini ifade ederek uyardı.

71 yaşındaki kadının organları İzmir ve Muğla’daki hastalara umut oldu

Tedavi gördüğü Denizli Devlet Hastanesi’nde beyin ölümü gerçekleşen ve 9 gün süren yaşam mücadelesini kaybeden 71 yaşındaki Zümbül Gezgiç’in 2 böbreği ve karaciğeri alınarak İzmir ve Muğla’da organ bekleyen hastalara gönderildi.

Birlikte alkol alan iki arkadaşın kavgasında kan aktı: 1 ölü

Denizli’de birlikte alkol alan iki arkadaşın arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Tartışma sonucu 62 yaşındaki adam arkadaşı tarafından silahla öldürüldü.

Acıpayam’da binlerce kişi anma programında buluştu

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla düzenlenen kapsamlı program, binlerce vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi. Mehteran konserinden Yörük kültürü canlandırmalarına, fidan dağıtımından kan bağışına kadar pek çok etkinliğin yer aldığı programda Çanakkale ruhu yeniden yaşatıldı.

Denizli'de toplu ulaşım 23 Nisan’da ücretsiz olacak

Denizli Büyükşehir Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusunun tüm şehirde doyasıya yaşanması amacıyla belediye otobüslerini vatandaşların hizmetine ücretsiz olarak sunacak.

Denizli’de iş kazasında üzerine forklift devrilen genç hayatını kaybetti

Denizli'nin Honaz ilçesinde mermer fabrikasında üzerine forklift devrilen 28 yaşındaki işçi, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

TÜM HABERLER