© Haber Acıpayam 2022

Türkiye'de 20 kişiden biri ileri evre böbrek hastası

Denizli Özel Egekent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Bilge, Türkiye'de 20 kişiden birinin ileri evre böbrek hastası olduğunu belirterek, önemli uyarılarda bulundu.

Dünya Böbrek Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Özel Egekent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Bilge, böbrek hastalığının hem ülkemizde hem de dünyada yaygın bir hastalık olduğuna dikkat çekti. Ülkemizde 6 kişiden 1’inin böbrek hastası ve neredeyse 20 kişiden 1 kişinin de ileri evre böbrek hastası olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Ahmet Bilge,
oranın büyüklüğüne dikkat çekerek, toplumu böbrek sağlığına dikkat etmeleri konusunda uyardı.

“Böbrek hastalığı belirtilerini gözden kaçırmayın”
Uzm. Dr. Ahmet Bilge, böbrek hastalığının belirtilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyleyerek; kendinizi normalden fazla yorgun hissediyorsanız, bulantı ve kusma varsa, sık idrara çıkma, idrarda kan görme, uykusuzluk, tat almada değişiklik, el, ayak ve yüzde şişlik, ciltte kuruluk ve döküntü varsa doktora başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi. Belirtiler doğrultusunda hastaya hızlı bir şekilde müdahale edilmesinin önemine vurgu yapan Uzm. Dr. Bilge, aksi takdirde hastalığın ilerleyerek böbrek yetmezliği ile sonuçlanabileceğini söyledi.

Böbrek sağlığınız için bu tavsiyeleri dikkate almanız önemli
Vücudun filtresi diyebileceğimiz böbreğin kandaki atık maddeleri süzdüğünü ve hayati bir öneme sahip olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Ahmet Bilge, böbrek sağlığı için bazı tavsiyelerde bulundu. Böbrek hastalığının birçok hastalığın, özellikle hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkların kontrolsüz seyretmesinin bir sonucu olduğunu hatırlatan Uzm. Dr. Bilge, “Önemli olan mevcut hastalığın kontrolünü sağlayarak böbrek hastalığının oluşmasını ve ilerlemesini engellemektir. Bu amaçla gereği kadar sıvı tüketilmeli, gerekmedikçe ağrı kesici ve ilaç kullanımı kısıtlanmalı ve hastalığın düzenli kontrolü sağlanmalıdır. Her şeyde olduğu gibi böbrek sağlığı için de hareket çok önemli. Düzenli egzersiz yapılmalı, dengeli beslenmeli ve özellikle tuz tüketimi kontrollü olmalıdır. Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

Aydınlatma direğine çarpan motosikletteki iki arkadaş hayatını kaybetti

Denizli'de aydınlatma direğine çarpan motosiklet sürücüsü ve arkadaşı hayatını kaybetti.

Ağaç budarken yüksekten düşen yaşlı adam hayatını kaybetti

Denizli'de kendisine ait bahçede ağaç budadığı sırada dengesini kaybetmesi sonucu yüksekten düşen yaşlı adam hayatını kaybetti

Denizli’de uygulama üzerinden taşımacılık yapanlara 417 bin 396 TL ceza kesildi

Denizli Şoförler Odası Başkanı Köksal Semerci, vatandaşlar ve sürücülere uyarılarda bulunarak yasadışı taşımaya dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çekti. Köksal "taşımacılık uygulamaları ne güvenli ne de yasaldır" dedi.

Araç kullanırken kalp krizi geçiren profesör hayatını kaybetti

Denizli’de seyir halinde olan aracın sürücüsü Prof. Dr. Tamer Edirne aracın içinde kalp krizi sonucunda trafik kazası meydana geldi. Kazanın ardından hastaneye kaldırılan Prof. Dr. Edirne, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

Tezgahlarda 10 liraya satılan Acıpayam kavunu tescillendi

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde yetişen ve uygun fiyatıyla tüketicisini memnun eden Acıpayam Kavunu coğrafi işaret alarak tescillendi.

Denizli'den Elon Musk’a rakip çıktı

Denizli’de Elon Musk’a taş çıkaran vatandaş, Tesla’nın Cybertruck videolarından ilham alarak, boş vakitlerinde hurda malzemeleri değerlendirip evinde tek kişilik elektrikli bir pick-up üretti.

TÜM HABERLER